Spring naar de content

Street Art Project beschermt 's werelds mooiste graffiti

Je hebt graffiti en je hebt graffiti. Soms is het puur vandalisme, maar vaak ook ware kunst, zoals van de wereldberoemde mysterieuze Bansky. En dat verdient meer waardering, menen de oprichters van Google's dinsdag gelanceerde Street Art Project. Want het is zonde als dergelijke pareltjes verloren gaan aan slecht weer, vandalen of strenge politie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het Google Cultural Institute werkt voor het project samen met verschillende musea, culturele instituten en archieven om ’s werelds culturele schatten online te zetten.

Experts op het gebied van street art hebben Google geholpen bij het selecteren van (tot nu toe) meer dan 5000 kunstwerken. Gebruikers kunnen op de site over de hele wereld ‘reizen’ en prachtige muurschilderingen bekijken in onder andere Zuid-Afrika, Japan en Amerika.

En hoewel veel tekeningen gewoon heel leuk, mooi of grappig zijn, zijn er ook kunstenaars die met hun werk een bepaalde boodschap af willen geven. Zo kunnen bewoners van een arme volkswijk in Chili de geschiedenis van hun land en volk aflezen op de tekeningen op de muren. Andere artiesten geven een stevig politiek statement, zoals hier in Atlanta.

graffiti2

Stephard Fairey (Obey), Centro de Arte Contemporáneo Malaga

graffiti4

Aryz, Buenos Aires, Argentinië

graffiti3

Smile, Lissabon, Portugal

graffiti1

NOBULO, Mexico

graffiti5

Os Gemeos & Aryz, Polen