Spring naar de content

Voor de WK-gangers: in deze steden heeft u de grootste kans op dengue

Het WK is begonnen. Zoals elke vier jaar reizen er ook dit jaar weer meer dan een miljoen voetbalfans naar het eindtoernooi. Van over de hele wereld komen de liefhebbers tezamen in het tropische Zuid-Amerikaanse land met prachtige stranden en enorme regenwouden. Maar daar schuilt hem ook het gevaar: dengue.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sylvester Ilias

Dengue, in de volksmond ook wel knokkelkoorts genoemd, is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Het virus wordt door muggen overgebracht op de mens. Besmetting kan resulteren in koorts, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijn. De klachten duren ongeveer 5 tot 7 dagen en gaan daarna vanzelf weer weg. Inenten tegen de ziekte is niet mogelijk. Anti-muggenmiddel gebruiken en het dragen van kleren met lange mouwen en pijpen zijn de beste manieren om steken van muggen te voorkomen.

De denguekaart
Onderzoekers hebben in kaart gebracht waar het risico om dengue op te lopen tijdens het WK het grootst is. Voor elk van de 12 speelsteden hebben ze onder andere gekeken naar het aantal dengue-besmettingen in de afgelopen 13 jaar in de maand juni. In drie steden ligt het risico om besmet te worden met dengue erg hoog: Recife, Fortaleza en Natal.

‘Onze jongens’ verblijven tijdens het WK in Rio de Janeiro. In deze stad is het risico om geïnfecteerd te worden met dengue gemiddeld. Het risico wordt pas groot als Nederland verder zal gaan in het toernooi. Mocht Oranje de poule winnen, dan moeten ze naar Fortaleza. Eén van de drie steden waar het risico erg hoog is om besmet te worden met dengue. Dus jongens, win die poule en smeer jezelf goed in met deet. Wie weet misschien schrikt het wel meer af dan alleen muggen.