Spring naar de content

Raadselachtige CPB-prognose voor economische groei in 2014 en 2015

Maandagochtend kwam het Centraal Planbureau (CPB) met een raadselachtige prognose voor dit jaar en komend jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Op het eerste gezicht lijkt het er op dat de economische groei in 2015 sterker zal zijn dan dit jaar. Voor 2014 voorspelt het CPB nu een groei van 0,75 procent, ondanks de negatieve groei van -1,4 procent in het 1e kwartaal. Die 0,75 vind ik al best optimistisch want het betekent dat we nu drie kwartalen moeten zien met een groei van gemiddeld 1,47 procent om per saldo toch nog op 0,75 procent uit te komen. Rekent u het maar na.

Ik denk niet dat we dat gaan halen gezien het belang van de export voor ons land en de recent neerwaarts bijgestelde prognoses voor de wereldhandel, door zowel het IMF als de Wereldbank. Sowieso zal de groei in Q4 van 2014 moeilijk over die van Q4 2013 heen kunnen: toen was er sprake van een sterk politiek gestuurd effect van in 2014 aflopende fiscale maatregelen, zoals die rond auto’s.

Maar zo bezien betekent de CPB-prognose voor 2015 in feite dat we een lagere groei gaan zien dan gemiddeld wordt voorzien in de laatste drie kwartalen van 2014.

Het CPB voorspelt voor 2015 een economische groei van 1,25 procent. Lager dus dan wat in de rest van 2014 moet worden behaald.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

 

Onderwerpen