Spring naar de content

War Horse: prachtig poppentheater dat een beter verhaal verdient

De mediakaravaan van Van den Ende en co draaide op volle toeren in aanloop naar de première van War Horse, zaterdagavond in het Amsterdamse Carré. Joop zelf zat in De Wereld Draait Door om te vertellen hoe uniek en geweldig de voorstelling was, de levensechte paarden werden uitgebreid geshowd in zowel DWDD als RTL Late Night – waar Humberto Tan er zelfs een mocht bestijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Morpurgo en gaat over de ‘liefde tussen mens en paard tegen de historische achtergrond van de Eerste Wereldoorlog.’ In het kort: jongen krijgt paard, paard moet mee naar oorlogsgebied, jongen gaat achter het paard aan. En jawel: jongen en paard keren veilig thuis.

Kinderverhaal blijft kinderverhaal
Voor de pauze kabbelt de voorstelling op aangename wijze voort en groeit het veulen uit tot paard. Indrukwekkend en vernieuwend is de manier waarop de door de Handspring Puppet Company gecreëerde paarden door de ‘puppeteers’ tot leven worden gewekt. De hoge verwachtingen na de tv-optredens worden zeker ingelost, maar met name in het tweede bedrijf – als de imponerende eerste indruk met een glas van het een of ander is weggespoeld – wordt het minder. Want dan blijkt het verhaal wel erg cliché-Disney (niet toevallig is de Spielberg-verfilming een Disney-productie).

De liefde tussen mens en paard wordt zoet, zoeter zoetst gebracht, de moraal ligt er duimendik bovenop en natuurlijk is er een onvermijdelijk happy end. We zien het rijpaard het onmogelijke bereiken door de ploegkar te trekken, zelfs wanneer het sterkste paard moet afhaken weet paard-Joey overeind te blijven en bovendien met alle vijanden vriendschap te sluiten. Verrassend is het hoge Disney-gehalte allerminst aangezien het boek van Morpurgo een kinderboek is. In de brochure lezen we echter dat de voorstelling ‘naar de roman van’ is, de perfecte illustratie van waar het aan schort. Het theaterarrangement poogt het verhaal te verzwaren tot een volwassenenstuk, maar biedt daarvoor te weinig verrassende verhaallijnen en diepgang – terwijl het voor kinderen misschien te zwaar wordt met bijvoorbeeld het door het hoofd schieten van mensen.

Een gemiste kans, want War Horse is een unieke ervaring die afrekent met het Jan Klaasen-achtige imago van poppenspelen. De voorstelling laat zien dat poppentheater voor een breed volwassen publiek toegankelijk kan worden gemaakt. Kan, want met een steviger verhaal was er meer blijven hangen dan het prachtige poppenspel.