Spring naar de content

Astronauten ISS krijgen 3D printer en espressomachine

De astronauten van het Internationaal ruimtestation ISS moeten in hun toch al vrij krappe ruimte plaats maken voor een extra gadget. NASA stuurt ze namelijk in augustus een 3D-printer. Daarmee kunnen de astronauten een deel van de dingen die ze nodig hebben printen. De ruimtevaartorganisatie wil het station zo wat onafhankelijker maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De 3D-printer, ontworpen door Made in Space, is speciaal voor NASA ontwikkeld om bij gebrek aan zwaartekracht in de ruimte te functioneren. Het kost NASA namelijk veel tijd en geld om het ISS steeds maar weer te bevoorraden met nieuw materiaal. De nieuwe printer scheelt de organisatie niet alleen een hoop geld, het is ook nog stukken veiliger. De afgelopen tijd zijn er met succes verschillende tests gedaan en NASA denkt dat de tijd nu rijp is om de printer op reis te sturen. Dat gebeurt dus in augustus. De 3D-printer wordt bij het ISS afgeleverd met een SpaceX-raket.

MIS_Printer_lab640

(Foto via Made In Space)

Als de astronauten hun nieuwe speeltje eenmaal hebben, printen ze eerst een aantal testobjecten. Die worden dan terug naar de aarde gestuurd. Als de prints goed zijn wordt er iets later een permanente 3D-printer gestuurd, met enkele aanpassingen, die gebaseerd is op de testprints. Niet alleen de astronauten kunnen dan printen, maar hun collega’s op aarde kunnen de printer ook gebruiken om in de ruimte te printen.

MIS_MN_MicroFlight_2013640

(Foto via Made In Space)

Mogelijk is de 3D-printer ook een oplossing voor het voedsel aan boord van de ISS, want NASA experimenteerde al met het printen van een pizza. En er is nog meer goed nieuws voor de astronauten. Die kunnen binnenkort namelijk ook genieten van een vers kopje espresso. In november gaat er namelijk een speciale espressomachine naar de station.

Deze machine is ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse espressomaker Lavazzo. “Tot nu toe dronken de astronauten koffie in poedervorm, maar nu krijgen ze echte koffie. Zoals je die in een café drinkt. Goed heet en stomend,” aldus Giuseppe Lavazza. Het apparaat gaat heel toepasselijk ISSpresso heten en werkt met (ook toepasselijk) capsules. De machine wordt tegelijk met de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti de ruimte ingeschoten.