Spring naar de content

Het grote Schumi-speculeren: behoort volledig herstel tot de mogelijkheden?

Michael Schumacher is ontwaakt uit zijn coma, nadat de voormalig Formule 1-coureur ruim vijf maanden buiten bewustzijn was. Behoudens dat Schumi ontwaakt is werd er niets naar buiten gebracht. En daar houden de media niet van, want: hoe is hij eraan toe? Gaat hij herstellen? Dát willen we weten. Neurologen worden opgetrommeld. Het grote speculeren is begonnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Het Duitse Bild laat deskundigen uitleggen in welke toestand Schumacher mogelijk kan verkeren. Heel veel wijzer worden we niet van het antwoord: 'Niemand kan iets zeggen op dit moment. In principe is niets onmogelijk. Maar dat hij terugkeert naar hoe hij was voor het ongeluk, lijkt onwaarschijnlijk.' Dat Schumacher over een sterke wil beschikt kan hem alleen maar helpen. Zijn familie speelt daarnaast een belangrijke rol bij het herstel: 'De familie is erg belangrijk in de lange revalidatie fase! Ze kunnen hem aanmoedigen, troosten, gewoon aan zijn zijde zitten en met hem de vele stappen doormaken die nodig zijn.'

RTL Nieuws laat twee verschillende deskundigen los op de casus-Schumacher, en die zijn  het volledig met elkaar oneens. Trauma-arts Rik Gerritsen zegt dat over de mate van herstel niets valt te zeggen, maar... dat volledig herstel wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Klinisch neuropsycholoog Henk Eilander acht die kans echter nihil.

Duitse krant Die Welt heeft ook een neurologie-expert geraadpleegd. Michael Kaps opende in de jaren negentig in Duitsland de eerste kliniek voor neurologische revalidatie. Kaps laat zich niet verleiden tot voorspellende uitspraken, maar beschrijft het proces dat Schumacher door gaat maken de komende tijd. 'Schumacher krijgt een multidisciplinaire behandeling. Zoals logopedie om zijn spraak te herstellen, fysiotherapie voor zijn mobiliteit, ergotherapie om alledaagse vaardigheden opnieuw aan te leren zoals aankleden en wassen.'

Kortom: de voorspellingen en uitspraken bieden geen soelaas, er zit weinig anders op dan afwachten in hoeverre de oud-coureur zal herstellen. En speculeren natuurlijk.