Spring naar de content

Waarom u niet kunt stoppen met roken

Stoppen met roken. Ieder jaar nemen duizenden mensen het zich voor. Genoeg rokers kunnen zich na een tijdje ex-roker noemen, maar zeker even zovelen halen de eindstreep niet. Is het vlees nou gewoon zwak, of is er meer aan de hand? Het lijkt erop dat het laatste het geval is. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het aan uw hersenen ligt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De onderzoekers stelden een groep van 44 rokers tussen de 18 en 45 jaar samen, die de laatste twaalf maanden minstens tien sigaretten per dag rookten. De deelnemers moesten twaalf uur voor het experiment stoppen met roken en mochten geen producten met nicotine gebruiken. Iedere deelnemer onderging vervolgens een MRI-scan, terwijl ze een kaartspel speelden waar ze geld mee konden verdienen. Daarbij werd verteld dat ze ongeveer twee uur moesten wachten met roken, tot het experiment voorbij was.

roken640

(Foto via Elena Pérez Melgarejo)

Halverwege het onderzoek kreeg de helft van de deelnemers te horen dat er een fout gemaakt was en dat ze zo mochten roken tijdens een pauze van vijftig minuten. Toen het zover was, kregen ze de keuze om een dollar te verdienen voor iedere vijf minuten dat hij of zij toch niet ging roken. Uiteindelijk kon tien dollar verdiend worden. De onderzoekers kwamen er zo achter dat rokers die de verleiding toch niet konden weerstaan op de hersenscans een zwakkere reactie vertoonden in het beloningscentrum van hun brein.

Mensen met een zwakkere reactie in de hersenen zijn dus het minst geneigd te stoppen met roken, aldus de onderzoekers. Professor Stephen Wilson zegt daarover: “De resultaten kunnen verklaren waarom het voor sommige rokers moeilijk is om te stopen met roken. Mogelijke middelen om het stoppen te stimuleren, zoals het besparen van geld en het verbeteren van de gezondheid, zijn minder doorslaggevend voor sommigen en hebben minder impact op hun gedrag.” Rokers die het maar niet lukt om te stoppen kunnen door dit onderzoek een speciale behandeling krijgen, waardoor de kans op slagen groter wordt.