Spring naar de content

Brazilianen verdienen goud geld aan WK-overnachtingen (en Ronaldinho het meest)

Wie naar Brazilië wil voor het WK, moet over een dikke portemonnee beschikken. Want niet alleen de voetballers scoren er flink, dat doet ook de lokale middenstand. Hotelprijzen zijn soms met wel 500 procent verhoogd. Ook voor Airbnb is het scoren, maar als toerist kun je via deze internetdienst wel stukken voordeliger uit zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Via Airbnb verhuren particulieren hun huis of appartement. Dat gebeurt in meer dan honderd landen – ook op grote schaal en buiten het oog van de fiscus in Nederland – maar tijdens het WK is Brazilië toch wel het centrum van de wereld. De organisatie verwacht gedurende het hele kampioenschap meer dan 50.000 mensen onderdak te verschaffen, wat neerkomt op twintig procent van het totale aantal accomodaties voor buitenlandse voetbalfans. Alleen al in de twaalf speelsteden heeft Airbnb 31.000 mensen die hun huis verhuren. Die activiteit wordt door de Braziliaanse overheid dan ook met open armen ontvangen, omdat er simpelweg niet genoeg hotels zijn voor alle gasten. Er zijn zelfs ambtenaren die eraan meewerken. Men verwacht in totaal 600.000 bezoekers uit het buitenland.

ronaldinho-huis640

(Huis van Ronaldinho. Foto via Airbnb)

De gastvrouwen- en heren verdienen naar verwachting gemiddeld zo’n 3.000 dollar tijdens het WK, en de meesten verhuren hun huis drie keer. In Brazilië betaal je via Airbnb normaal gesproken rond de twintig dollar per nacht voor een onderkomen. Die prijzen zijn nu wel iets omhoog gegaan, naar veertig tot zestig dollar per nacht, maar dat is nog goedkoop vergeleken bij wat hotels vragen. Voor sommige verhuurders is het in ieder geval een hoop geld. “We are thrilled that our community has embraced this opportunity to provide an authentic travel experience while expanding the tourist capacity of the host cities to ensure Brazil is the ultimate World Cup host,” zegt de Braziliaanse Airbnb-directeur Christian Gessner.

Voetballiefhebbers kunnen al een appartement huren vanaf 12 dollar per nacht voor een gedeelde kamer tot 3686 euro per nacht voor een huis met zwembad. Voor wie echt in de voetbalsfeer wil komen is er nog altijd het huis van Ronaldinho. De Braziliaanse stervoetballer verhuurt zijn villa voor maar liefst 11.388 euro per nacht. U moet wel een beetje blijven oppassen, het blijft tenslotte Brazilië.