Spring naar de content

Lekker ‘veilig’ wonen in Gay Village Tilburg

MET UPDATE – Ik woon in Gay Village. Klinkt wat spottend, niet? Of als een (niet zo bijster originele) naam voor een woonwijk van de Sims, waar tegenwoordig ook homoseksuele relaties zijn toegestaan. Maar kijkt u er niet vreemd van op als het binnenkort werkelijkheid is. Een projectontwikkelaar in Tilburg wil onder deze naam een wijk realiseren voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het idee is dat LGTB’s hier gegarandeerd veilig kunnen wonen. Goed bedoeld ongetwijfeld. Maar de manier van uitvoering is een beetje pijnlijk. Om te beginnen natuurlijk die naam. Wie zou zich er veilig en prettig bij voelen om zijn of haar nieuwe woonwijk bekend te maken?

Verder is het terrein waaruit Gay Village zou moeten rijzen, nu nog een mobilisatiecomplex en dus volledig omheind. Dan woon je misschien wel ‘veilig’, maar de link met een gevangenis/dierentuin is iets te snel gelegd.

Het is belachelijk dat er überhaupt wordt nagedacht over iets als een woonwijk voor homo’s en transgenders. Het feit dat 22 procent van de Nederlandse homoseksuele mannen en 30 procent van de lesbiennes zich soms onveilig voelt in eigen buurt, is ronduit beschamend, maar of de oplossing dan maar een eigen woonwijk is, valt te betwijfelen. Misschien is het aardig om problemen eerst bij de kern aan te pakken, in plaats van Nederland op te delen in aso-wijken en homo-wijken. Wat is de volgende stap? Een wijk voor dikke mensen? Voor academici? Voor vegetariërs?

Onderzocht wordt nog of er wel voldoende belangstelling is voor het plan in Tilburg. Volgens het Brabants Dagblad staat men nog niet bepaald te springen. Het zou voor Nederland in ieder geval een nieuw fenomeen zijn. In Amerikaanse staten als Alabama en Florida zijn al wel enkele Gay Villages.

Een andere discussie is overigens die over discriminatie. Want mocht het plan worden doorgezet, worden hetero’s dan geweigerd in de wijk? Dat zou in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

UPDATE: het was maar een grapje.