Spring naar de content

Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) nog steeds warm voorstander rentederivaten

Tijdens de lopende verhoren door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties werd ik steeds meer geïntrigeerd door de positie en rol van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Vooral toen ex-Vestia treasurer Marcel de Vries argumenteerde dat hij niet anders kon dan alle renterisico’s afdekken met derivaten op maximaal een eigen risico van 15 procent na, vroeg ik me af hoe dat zich verhoudt tot de collectieve verontwaardiging van de commissieleden. Je zou namelijk zomaar de indruk kunnen krijgen dat zij het gebruik van derivaten, zoals renteswaps en swaptions verwerpelijk vinden. Maar ik zou niet weten hoe het anders zou moeten.

Zou Marcel de Vries nog steeds treasurer zijn, dan zou hij op last van WSW nog dagelijks in weer zijn met min of meer dezelfde zaken. Misschien zou hij er zelf niet meer aan verdienen maar de banken zouden nog altijd de deur platlopen en nog altijd zouden agenten en tussenpersonen er wél aan verdienen.

En ook zou hij nog altijd posities moeten uitbreiden, sluiten of doorrollen, vooral als ze bij de ECB weer eens – zoals twee weken geleden – een besluit neemt waarvan het gevolg is dat de rente nóg verder daalt, tot een in het verleden illusionair laag niveau.

Bezoekt u de site van het WSW maar eens. Hier ziet u de verplichting om met niet meer dan 15 procent van het vreemd vermogen (lees: de aangetrokken leningen) renterisico te lopen, de overige 85 procent MOET afgedekt worden. En hier ziet de kijk op derivaten en de modellen waarin door de corporaties verplicht verslag daarvan moeten doen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

 

Onderwerpen