Spring naar de content

Niet iedereen blij met WK-winst: Amsterdammers willen einde aan WK-feesten

Nederland is door naar de volgende ronde op het WK, maar dat vindt niet iedereen een pretje. Een aantal omwonenden van het Museumplein bijvoorbeeld, die veel last zeggen te hebben van de voetbalfans.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Op het Museumplein in de hoofdstad staat bij de wedstrijden van Nederland een groot scherm waar vele Amsterdammers (en provincialen) komen kijken. En bij een overwinning van Nederland eindigt het natuurlijk in een feestje. Een feestje zonder een beetje overlast is haast onmogelijk: de voetbalkijkers pissen volgens de klagers de straten onder en laten behoorlijk wat vuilnis achter, zo vertellen ze aan stadszender AT5.

Dat het af en toe uit de hand kan lopen bij een voetbalfeest, is duidelijk: na Australië-Nederland woensdag werden er in Den Haag en Arnhem enkele tientallen mensen gearresteerd voor vernielingen en mishandelingen. In Amsterdam gaat het er vooralsnog iets gemoedelijker aan toe. Maar de bewoners kijken niet bepaald uit naar Nederland-Chili en willen stappen ondernemen. Nu duidelijk is dat Nederland in ieder geval een extra wedstrijd krijgt in de tweede ronde, eisen de omwonenden een redelijke behandeling en willen ze gehoord worden. Als het moet wordt de rechter ingeschakeld.

De bewoners rondom het Museumplein zijn overigens niet de enige Amsterdammers die klagen over het feestgedruis. In café Goos werd er na de 5-1 nogal hard gejuicht en de eigenaar leek het daarom een goed plan om buiten een muziekje te draaien, zodat de uitzinnige voetbalfans een beetje konden dansen. Dat vonden de buren veel te ver gaan en dus werd de politie ingeschakeld. Een controleur stelde vast dat het geluid te hard was en presenteerde niet veel later de rekening: 5000 euro.

Terug naar het Museumplein: als Nederland door blijft gaan met winnen staat de bewoners nog heel wat te wachten: vier jaar geleden stonden er 180.000 mensen op het plein tijdens de WK-finale…

Misschien moet een wereldkampioenschap, net als bij Ajax, dan maar op parkeerterrein P2 bij de Amsterdam Arena gevierd?