Spring naar de content

Ruikt het centrum van ons universum naar frambozen en rum?

Hoewel telescopen en satellieten ons universum steeds gedetailleerder in beeld brengen, zullen wij waarschijnlijk nooit het gehele heelal te zien krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Dat de raadsels van het heelal anno 2014 nog steeds wetenschappers de wenkbrauwen doet fronsen, blijkt ook uit het volgende. Een groep astronomen van het Max Planck instituut voor astronomie in het Duitse Heidelberg bestudeerde gegevens vanuit het centrum van het universum, en om precies te zijn die van de stofnevel Sagitarius B2.

Tussen de sporen van chemicaliën die de wetenschappers in deze wolk ruimtestof vonden, was de stof Ethylformaat (C3H6O2) de meest dominante. En dit is precies de dominante stof die onder anderen frambozen en rum hun geur en smaak geeft. Maar helaas zijn deze moleculen veel te ver van elkaar verspreid om een significante smaak aan dit stukje universum te geven.

Wacht u dus vooral nog even met het plannen van een benevelde ruimtereis naar deze naar Bacardi Razz smakende stofwolk. Er zijn uiteraard nog veel meer moleculen nodig voor het maken van ruimteframbozen. Die vage frambozensmaak was overigens ook in andere, soortgelijke nevels waar te nemen (bijvoorbeeld de dichterbij gelegen Orion-nevel).

Het vinden van aminozuren (de bouwstenen van leven) is al jaren een heilige graal voor de wetenschap, en hoewel die vooralsnog niet gevonden zijn, is de ontdekking van Ethylformaat in de ruimtewolk wel een doorbraak. Samen met de eveneens ontdekte, dodelijke stof propaan cyanide is het namelijk het grootste molecuul dat ooit in de ruimte gevonden is.

De vondsten stemmen de wetenschappers dus opgewonden. De gevonden moleculen zijn namelijk net zo groot als aminozuren. Die laatsten zijn cruciale bouwstenen voor eiwitten, en dus voor leven. Mochten er dus daadwerkelijk aminozuren gevonden worden, dan is het opeens niet meer zo onwaarschijnlijk dat we alleen in het universum zijn.

Onderwerpen