Spring naar de content

Wat Nederland moet doen tegen mensenhandel

Nederland is in de strijd tegen mensenhandel op het goede pad, maar er kan nog makkelijk een tandje bij worden geschakeld. Dat concluderen onderzoekers van de Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (GRETA), een onderdeel van de Raad van Europa. Maar er is ruimte voor verbetering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

In het rapport noemt GRETA dat Nederland nog meer pogingen moet ondernemen om aandacht te vestigen op mensenhandel, met name bij professionals zoals politie, advocaten, rechters en handelorganisaties, de sectoren met een hoog risico, zoals de agrarische sector, horeca, havenwerk, de vleesindustrie en de bouw. Er moet daarnaast extra worden gelet op betalingen in natura en de regels voor uitzendbureaus moeten verder aangescherpt worden. De groep draagt aan om meer specialisten op het gebied van mensenhandel aan het werk te zetten, meer onderzoek te doen en internationaal samen te werken. Belangrijk is dat de mensen die gebruik maken van de diensten van slachtoffers ontmoedigd worden. 

Veel aandacht voor seksuele uitbuiting
De groep benadrukt dat er in Nederland vooral veel aandacht is voor mensenhandel in de seksbranche, maar dat andere manieren van mensenhandel te vaak onopgemerkt blijven. Er zijn inmiddels cijfers van slachtoffers van seksuele uitbuiting, waaruit blijkt dat er sprake is van een stijging. Maar er is nog altijd niet volledig zicht op de precieze cijfers van overige vormen van uitbuiting.

De overheid is inmiddels al aan de slag geweest met een campagne tegen gedwongen prostitutie, waarbij sekswerkers en klanten via banners op sekssites als Kinky, Hookers en Sexjobs werden benaderd. Het resultaat kwam er: 28 meldingen, waardoor zeven zaken werden opgelost, waaronder vier keer een geval van mensenhandel. GRETA zou graag zien dat mensenhandel in andere sectoren ook meer aandacht krijgen.

Volgens de Volkskrant werd het beleid van Nederland met betrekking tot mensenhandel in eerste instantie ‘gekraakt’. Maar dat klopt volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel niet. “Dat is geenszins het geval. Het gaat juist relatief goed met de Nederlandse aanpak van mensenhandel, waarin tal van organisaties betrokken zijn. Rapporteur Corinne Dettmeijer hecht eraan te benadrukken dat de berichtgeving geen recht doet aan het rapport en zeker geen recht doet aan al diegenen die zich tegen mensenhandel inzetten.”

Onderwerpen