Spring naar de content

Noord-Korea boos over film waarin aanslag op Kim Jong-un wordt beraamd

Vermoedelijk kwam het idee voor de film aanwaaien op een vrijdagavond voor de Playstation, met bier en Cheetos.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Acteur Seth Rogen had op het nieuws gezien dat Kim Jong-un het dictatorschap had overgenomen van wijlen zijn vader, en bedacht hardop de meest creatieve manieren om hem koud te maken. Een emmer met waterstoffluoride boven op Kims half openstaande slaapkamerdeur, bijvoorbeeld. Of hem een speciaal geprepareerd pistool laten gebruiken op zijn wekelijkse schiettraining. Of vermomd als journalist infiltreren in Pyongyang. Hij lachte dit weg met zijn karakteristieke lachje, waarna vriend en regisseur Evan Goldberg de game op ‘pause’ zette. Hij keek Rogen strak in de ogen en sprak op theatrale wijze: ”Seth, this is brilliant.”

The Interview vertelt het verhaal van twee vrienden-collega’s: een Amerikaans talkshowhost gespeeld door James Franco, en zijn producer gespeeld door Seth Rogen. Ze scoren een interview met Kim Jong-un, waarna de CIA hen rekruteert om de Geweldige Leider om te leggen. Een kwajongensplotje, maar wel eentje dat tegen een aantal machtige schenen schopt. Wisten waarschijnlijk ook Rogen en Goldberg.

En ja hoor. De Noord-Koreaanse staatsmedia hadden de film al eerder bestempeld als ‘dirty and cursed’, maar afgelopen vrijdag volgde een tweede reactie uit Pyongyang. In een interview met The Daily Telegraph noemde woordvoerder Kim Myong-Chol de Amerikanen wanhopig. De film zou perfect weerspiegelen hoe misdadig de Verenigde Staten zijn, alleen al vanwege hun recente rol in conflicten in Afghanistan, Irak, Syrië en Oekraïne.

Opdat u ook weet over welke beelden Pyongyang het had, hier de recent verschenen en vrij flamboyante trailer van The Interview.

Dit is natuurlijk wel een flinke zoute rochel in het gezicht van Noord-Korea. Maar de film behandelt geen politiek vraagstuk, hij neemt slechts een vijand op de hak die voor het oprapen lag. Als de Verenigde Staten gigantisch in de clinch hadden gelegen met Nederland, dan was ons koningshuis waarschijnlijk de pineut geweest.

Oké, dat is niet helemaal correct. De Noord-Koreanen moeten het wel vaak ontgelden in westerse filmproducties. Wie kent Team America: World Police nog, de keiharde satire met een hilarische parodie op Kim Jong-il als antagonist?

Of Die Another Day, met Pierce Brosnan. Iets milder, maar ook de Britse filmindustrie maakte in deze twintigste Bondfilm een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad.

Of nog recenter: de tot in den treure clichématige actiefilm Olympus Has Fallen, waarin de Noord-Koreanen het munten op de president van de Verenigde Staten, beschermd door Gerard Butler.

Het voortborduren op een bestaand gevaar is makkelijk, en in het geval van Rogen en Goldberg best gedurfd. Toch is het jammer dat Pyongyang zo snel op de teentjes is getrapt; want wat was er nu leuker geweest dan een reactie in de vorm van een Noord-Koreaanse comedy over infiltranten die afreizen naar Amerika om twee filmmakers te doden?