Spring naar de content

Weekoverzicht 25: Oranje-opwinding, ISIS-terreur & web-mishandeling

Op maandag geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Woensdag trok zo rond zes uur een post-apocylaptische verlatenheid over ons land. Kantoorpanden, supermarkten, treinstellen, straten… leeg. En afgezien van wapperende oranjevlaggetjes was het stil.

Maar toen, 18:20 uur, een opzwepend salvo van geschreeuw, vuurwerk en vuvuzela’s. Arjen Robben scoorde het eerste doelpunt tegen Australië in Nederlands tweede WK-wedstrijd.

Een tegendoelpunt volgde. En in de tweede helft nog één. Nederland kwam terug, en Robin van Persie scoorde. En Memphis Depay. Het fluitsignaal. Nederland won met 3-2 van Australië. (En Jack van Gelder was weer buiten zinnen.)

De echte spanning is inmiddels van de groepswedstrijden af; een plek in de achtste finale was een feit toen Spanje diezelfde woensdagavond verloor van Chili. Allicht een reden om de wedstrijd van vanavond tegen Chili over te slaan, iets waar menig Amsterdammer u in ieder geval dankbaar voor zal zijn.

Van heel andere orde is het oplaaiende geweld in Irak. Begin deze maand druppelden berichten binnen over aanslagen in ‘de democratie van Bush’. Schuldige: terreurorganisatie ISIS (de Islamitische Staat in Irak en de Levant), wier daden door de VN zijn uitgeroepen tot oorlogsmisdaden.

ISIS is een islamistische organisatie met een actieve rol in de Syrië-oorlog, waar zij strijdt tegen onder andere het regime van Assad. ISIS streeft ernaar van Irak, Syrië, Palestina, Israël en Libanon één grote islamitische staat te maken, en beschermt de soennitische Irakees in het overwegend sjiitische Irak, waar m… –

Weet u wat? Bekijkt u anders het volgende filmpje, dat de aanloop naar het recente geweld bondig doch duidelijk weergeeft.

Een still uit het filmpje.
Een still uit het gewraakte filmpje.

We sluiten af met cyberpesten.In de loop van de week bereikte menig Facebooktijdlijn een filmpje waarin een vijftienjarige jongen uit Rotterdam een vijftienjarige meisje onderuit schopt en natrapt. Er volgde een digitaal potje naming and shaming, wat zich bijzonder effectief bewees. De verdachte werd opgepakt, tot grote opluchting van de moeder van het slachtoffer, die naar eigen zeggen al maanden machteloos had moeten toekijken.

Kort daarna raakten ook twee andere filmpjes waarin scholieren voor de camera werden mishandeld in opspraak. Een meisje uit Enschede, wier moeder het filmpje besloot online te zetten, en een jongen uit Groningen. Zijn belaging stond al langere tijd op Facebook. Het meisje van Enschede werd gearresteerd, tegen de jongen uit Groningen is aangifte gedaan.

Tegen de jongen uit Rotterdam is ook aangifte gedaan, en er volgde schorsing. Maar ook werd hij flink aan de schandpaal genageld. Reaguurders op GeenStijl achterhaalden zijn personalia binnen een half uur en who knows wat voor e-mails en berichtjes deze K. heeft gekregen.