Spring naar de content

De verslaving die maar geen kans krijgt: zonnebaden

Het cliché “als het lekker is, is het vast slecht voor je” is weer eens bewezen. Want hoewel al lang geleden vastgesteld is dat je er je kans op (huid-)kanker mee vergroot, is nu ook wetenschappelijk vastgesteld dat zonnebaden lekker is. Zo lekker dat het verslavend is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De kans dat je deze zomer in Nederland verslaafd raakt aan de zon lijkt klein. Het is hartje zomer, maar een regenjas is een meer voor de hand liggend kledingstuk dan een bikini. Maar denk er goed aan als u binnenkort op vakantie gaat: in de zon liggen kan een heroïneachtige rush in uw hersenen teweeg brengen.

Zonverslaafde muizen
Dat is althans de uitkomst van een onderzoek dat gedaan werd op het prestigieuze Harvard. Volgens de wetenschappers zorgt de zon er voor dat het menselijk lichaam gelukshormonen aanmaakt. Deze endorfines verminderen pijn en zorgen er voor dat we ons fijn voelen. Muizen die regelmatig werden blootgesteld aan de zon vertoonden trekjes van verslaving.

De wetenschappers lieten weten verrast te zijn door de uitkomst van hun onderzoek: “Het is verrassend dat we genetisch voorgeprogrammeerd lijken te zijn verslaafd te kunnen raken aan UV-straling, terwijl dat zo slecht voor ons is. Zonlicht is waarschijnlijk de meest voorkomende kankerverwekkende stof in de wereld”.

Goede botten
Toch is zonlicht niet alleen maar slecht. Het is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D. En precies dat verklaart volgens de Amerikaanse wetenschappers waarom mensen dus tóch ergens in hun genen ‘weten’ dat de zon ze een goed gevoel geeft.

Onderwerpen