Spring naar de content

Beerput gaat open. ‘Eerlijk politicus’ Van Ojik wist van lek ‘dommerdje’ Linda Voortman

Het was inderdaad Linda V. van GroenLinks die het lijstje lekte met sollicitanten die de nieuwe Ombudsman wilden worden. Maar het wordt erger. Partijleider Bram van Ojik wist van het lek en deed helemaal niets.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Van Ojik ontkende eerst dat zijn fractie er iets mee te maken had toen De Telegraaf gisteren met de onthulling kwam dat de focus van het onderzoek van de Rijksrecherche naar het lek kwam te liggen bij Voortman. “Ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek voor mijn eigen Kamerleden,” zei hij toen.

Even later schorste hij zijn fractiegenoot voor de duur van één maand. Dat is eigenlijk niet meer dan een soort verlof, want Voortman krijgt gewoon doorbetaald – en het zomerreces staat voor de deur. Het ergste nieuws: volgens De Telegraaf heeft Van Ojik zelfs de kans gekregen actie te ondernemen tegen zijn fractiegenote, voordat bekend zou worden dat de Rijksrecherche zou worden ingeschakeld. Dat deed de fractievoorzitter niet.

Maakt dat Van Ojik ook medeplichtig? Hoe het ook zij, de man die juist deze week werd uitgeroepen tot eerlijkste politicus probeerde de zaak onder de pet te houden. Intussen gaat de Rijksrecherche door met het onderzoek, want er staat een celstraf van maximaal één jaar op het lekken van geheimen.

Voortman twitterde op 17 juni dat de nieuwe Ombudsman ‘boven elke twijfel verheven moet zijn’. Niet zo handig, want als dat zo is, dan moet dat natuurlijk ook gelden voor Voortman zelf, voor haar werk als Tweede Kamerlid. Nu zij in haar fractie heeft gekletst over de sollicitantenlijst, wat ze niet had mogen doen volgens de regels van de Tweede Kamer, lijkt haar positie niet meer houdbaar.

Het is dus wachten tot het moment dat Voortman, die volgens De Telegraaf in de wandelgangen van de Kamer het ‘dommerdje’ wordt genoemd, de eer aan zichzelf houdt. Een Kamerlid dat een hoge standaard hanteert voor een ander (in het geval van de nieuwe Ombudsman), moet zelf natuurlijk brandschoon zijn.