Spring naar de content

Klap op hoofd verhoogt kans op dementie

Oorlogsveteranen die in het verleden te maken hebben gehad met traumatisch hersenletsel (bijvoorbeeld door een harde klap), hebben een grotere kans om later dement te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Volgens persbureau Reuters blijkt uit onderzoek van de University of California en het San Francisco Veterans Affairs Medical Center dat er een duidelijke relatie is tussen dementie en traumatisch hersenletsel. Voor het onderzoek werden oorlogsveteranen die in het verleden hersenschuddingen, schedelbeuken en inwendige bloedingen binnen de schedel hadden opgelopen, vergeleken met oorlogsveteranen die dat niet hadden.
Onderzoeker Deborah Barnes zegt dat bij het onderzoek rekening werd gehouden met andere mogelijke verklaringen, zoals depressies en post-traumatische stressstoornissen.

“Ook als rekening werd gehouden met andere factoren bleken veteranen die ooit traumatisch hersenletsel hadden opgelopen 60 procent meer kans hebben om te dementeren,” aldus Barnes, die in samenwerking met andere onderzoekers maar liefst 188.000 oorlogsveteranen van 55 jaar en ouder onderzocht. De groep bestaat uit mensen die tussen 2000 en 2003 een medische evaluatie ondergingen en destijds nog niet dement waren. Uit de cijfers werd duidelijk dat 16 procent van de veteranen met traumatisch hersenletsel dement was geworden; bij veteranen zonder traumatisch hersenletsel was dat maar 10 procent.

Ook bleek de gemiddelde leeftijd waarop het dementeren begon bij de groep met hersenletsel twee jaar lager te liggen. “Het zijn geen absolute zekerheden, maar iemand met traumatisch hersenletsel heeft wel een grotere kans,” aldus Barnes.

De onderzoekers pleiten ervoor om meer aandacht te besteden aan de gevaren van hersenletsel. Barnes: “Het aantal gevallen van dementie kan worden teruggebracht door de kans op hoofdletsel te laten slinken; dat kan heel eenvoudig door vaker helmen en autogordels te dragen.”

Onderwerpen