Spring naar de content

Nazi-auto wordt van eBay verwijderd

Een Mercedez Benz uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, ooit in het bezit geweest van Duitse luchtmachtleider en vooraanstaand NSDAP-lid Hermann Goering, mag niet op eBay verkocht worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

De veilingsite weigerde de advertentie van de Mercedes Benz 540 K Cabriolet B uit 1941, die speciaal voor Goering door Daimler Benz werd gebouwd. Toen de huidige eigenaren de advertentie op eBay wilden zetten, werden ze nog voor hij online stond verzocht om hem weer te verwijderen. Volgens het beleid van de veilingsite mogen beledigende of aanstootgevende items er niet verhandeld worden. Producten die haat, geweld en seksuele, religieuze en raciale intolerantie verheerlijken of aanwakkeren zijn verboden, zo schreef de woordvoerder van eBay in een email aan de verkopers.

Omstreden onderdelen
De huidige eigenaars bewaren alle losse onderdelen van de auto in hun garage High Velocity Classics in Florida, met het idee om de auto in zijn originele staat te herstellen. Ze zijn van plan om meer dan een half miljoen euro in het omstreden voertuig te investeren.

Volgens co-eigenaar David Rathbun werd de auto in Berchtesgaden in beslag genomen door de zevende infanteriedivisie van het Amerikaanse leger. Na de oorlog werd hij verkocht aan de Amerikaanse sergeant Sam Hosier, die hem meenam naar Amerika. In 1955 verkocht hij de auto aan een man in North Carolina, die hem dit jaar aan de mannen van High Velocity Classics verkocht. De nieuwe eigenaren willen niet zeggen hoeveel ze voor de auto betaald hebben, alleen dat ze er vijf tot zeven miljoen dollar voor hopen te krijgen.

In november haalde eBay alle nazigerelateerde advertenties van de website, nadat bleek dat er onder meer een Auschwitz-uniform van een in het kamp gestorven Poolse bakker, en schoenen en een tandenborstel van slachtoffers werden aangeboden. Ter compensatie doneerde de veilingsite meer dan 30.000 euro aan een goed doel.

Ook op Marktplaats geen nazi-parafernalia 
eBays Nederlandse dochterbedrijf Marktplaats verscherpte in december ook de regels om de verkoop van nazispullen tegen te gaan, nadat er ophef was ontstaan over een zestal advertenties van dolken en zwaarden met hakenkruizen. Het verkopen van nazispullen is in Nederland bij wet verboden. Ten tijde van de oude voorwaarden van Marktplaats was het verhandelen van nazispullen toegestaan, als symbolen zoals hakenkruizen waren afgeschermd op de foto's. Tegenwoordig mag dat niet meer. Voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog zonder zulke symbolen mogen nog wel verhandeld worden, evenals Duitse postzegels en munten uit die tijd, ook als er hakenkruizen op staan.