Spring naar de content

Dit zijn de ‘duurste’ nog levende kunstenaars ter wereld

Blijft Damien Hirst, met een veilingopbrengst van 12,9 miljoen euro voor zijn The Golden Calf, het Britse record van duurste kunstwerk van een nog levende kunstenaar houden – of stoot Peter Doig hem van de troon?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Aanstaande maandag weten we het. Veilinghuis Sotheby’s in Londen brengt Doigs schilderij Country-rock (wing-mirror) onder de hamer. In de catalogus wordt het werk, een vijftien jaar oud schilderij van een regenboogtunnel bij de Don Valley Highway in Toronto, beschreven als ‘het meest kenmerkende werk van Peter Doig.’ En daar is de prijs dan ook naar: de waarde van het schilderij wordt door het veilinghuis op zo’n 11,3 miljoen euro geschat, maar kenners sluiten niet uit dat dit bedrag fors overschreden zal worden.

doig.jpg.size.xxlarge.promo
Peter Doig: Country-Rock (wing-mirror) – (1999)

Duurste nog levende kunstenaar
Toch zijn noch Hirst, noch Doig de ‘duurste’ nog levende kunstenaars van deze wereld, zoals sommige media u doen vermoeden. Die eer valt namelijk ten deel aan de Duitse kunstschilder Gerhard Richter, een van de grondleggers van het kapitalistisch realisme, zo blijkt uit onderzoek van Skate’s Art Market Research. Zij onderzochten wat de vijfduizend duurste schilderijen van nog levende kunstenaars (in 2013) zijn die via een openbare veiling zijn verkocht.

Gerhard Richter staat in de onderzoeksresultaten met kop en schouders bovenaan. Van de vijfduizend duurst geveilde schilderijen waren er 110 van hem. Met een gemiddelde veilingopbrengst van 6,8 miljoen dollar per schilderij heeft hij in zijn leven een kleine 750 miljoen dollar bij elkaar geschilderd. De nummer twee, Jeff Koons, mag dan wel een hoger gemiddelde hebben (zijn werk wordt gemiddeld voor een kleine 6,9 miljoen dollar van de hand gedaan), de totale waarde van zijn schilderijen komt op iets meer dan 300 miljoen dollar. Fors minder dan Richter dus. Damien Hirst staat op plaats vier in deze lijst, Peter Doig op plaats negen. De in Amsterdam woonachtige Marlène Dumas is een van de drie ‘duurste’ vrouwelijke kunstenaars die op de lijst prijken. Zij verkocht bij leven twee schilderijen die elk meer dan 4,8 miljoen dollar opbrachten.

De gehele lijst van ’s wereld duurste, nog levende kunstenaars is hier te vinden.

richter_2367977b
Gerhard Richters ‘Abstraktes Bild’ bracht meer dan 15 miljoen dollar op.