Spring naar de content

Gammes Rodríguez: de Colombiaanse Hans Klok laat de Brazuca zweven

Het Wereldkampioenschap Voetbal heeft een nieuwe held. Zijn naam is James Rodríguez en hij voetbalt bij AS Monaco. Gisteravond, in de achtste finale tegen Uruguay, schoot James (spreek uit: Gammes) zichzelf definitief de moderne voetbalgeschiedenis binnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Na wat doelloos heen- en weergekop kreeg Gammes de bal op zijn nog niet tot volle breedte opgewassen borstkas en deed toen iets wat nog tot het einde der tijden herhaald zal worden.

Hij keek.

Illusie
Hij keek waar de keeper stond, snel en tersluiks, zoals je naar een voorbijlopend meisje kijkt als je met je vriendin op het terras zit. Nauwelijks meer dan een zenuwtrek leek het, een fragment van een seconde waarin hij de situatie in en rond het doel in zich opnam als de jongen met het fotografische geheugen die voor de televisiecamera’s een telefoonboek uit z’n hoofd leert.

Er gebeurde van alles gedurende die flits: spelers renden, doelman Muslera van Uruguay zette zich schrap als een slechte poetser in de tandartsstoel, 15.000 Colombianen grepen hun telefoon om dit moment vast te leggen en ergens in Uruguay schonk Luis Suarez nog een halfje Italianenbloed voor zichzelf in.
En de bal? De bal bleef hangen. Als een decorstuk van Hans Klok zweefde de Brazuca door de nacht. Vermoedelijk gebeurde er nu achter de schermen iets banaals met doorzichtige stellages, een opgevouwen assistente in een kast en een rookmachine. Maar hoe gaat dat met illusies? Je staat er met je neus boven op en je begrijpt er niets van.

Het is nu nog onmogelijk te achterhalen hoe lang de bal precies bleef zweven. Wie de beelden nu terugkijkt, ziet nauwelijks dat er van zweven sprake is, maar de live beelden lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: hier klopte iets niet, maar waar precies, wist niemand.
Vervolgens liet Gammes Rodríguez de bal langzaam zakken en raakte het speeltuig met zijn linkerwreef in het hart.

Zagen
Wat er daarna gebeurde, was slechts de uitleiding van een grootse truc. Het werk was achter de rug, de bal kon het nu zelf af.
Het publiek was buiten zinnen, Arno Vermeulen barstte uit zijn voegen en Gammes probeerde te doen of de illusie hem zelf ook had verbaasd.
Dat lukte bijna. De goochelaar danste een opgelucht cornervlagdansje met Goean Cuadrado, zijn meest getalenteerde assistente.
In de tweede helft zaagden Gammes en Goean de bereidwillige toeschouwer Uruguay doormidden.