Spring naar de content

Komkommertijd-overzicht: de 7 meest afgezaagde regionieuwtjes

'Pff. Het is weer komkommertijd hoor', verzuchten journalisten bij onzinberichten over gesignaleerde Poema's op de Veluwe en zogenaamde wolven in Flevoland. In de komkommertijd worden volgens velen onzinberichten vaak bewust opgeblazen om het ontbreken van echt nieuws te verhullen. Maar uit eigen ervaring weet ik dat de regiojournalist het pas echt zwaar heeft in de zomer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Als verslaggever bij regionale dagbladen merkte ik dat wanneer de politiek met reces is, mensen op vakantie zijn en de oranje voetbalversieringen weer in de kast liggen, het wel heel erg rustig werd in de regio. Het is op sommige dagen vooral 'hopen' op het onverwachte. Maar als dat er niet in zit, ben je vaak aangewezen op het herkauwen van jaarlijkse zomernieuwtjes. Komkommertijd betekent daarom voor mij geen opgeblazen onzinberichten, komkommertijd is vooral de tijd van voorspelbare, afgezaagde zomernieuwtjes. Een top-7.

1. De terrassen zijn vol!
Een van de eerste komkommerberichten is bij het eerste zonnestraaltje van het jaar zo snel mogelijk een vol terras signaleren en daar notitie van maken. Het bericht gaat een beetje zoals volgt: "De terrassen zijn weer vol! Dat is goed nieuws. Zonaanbidders vermaakten zich uitstekend met een drankje in het centrum bij (naam bekendste kroeg) en (naam andere bekende kroeg). Ook bij (naam derde kroeg) was het een drukte van belang." Dat er maar weinig mensen zijn voor wie het mooie weer van de dag ervoor nieuws is, lijkt de krant vaak nog wel te begrijpen. Een gevuld terras bij mooi weer wordt nog altijd beschouwd als groot nieuws. Dus. Voorpagina! Met grote foto!

2. Zwembadseizoen geopend (en gesloten)
Wat voor regiojournalisten zo fijn is aan de zomer, is dat de zwembaden geopend zijn. En dat levert jaarlijks sowieso twee nieuwtjes op. Eén daarvan is dat het zwembadenseizoen geopend is. En de ander is dat het zwembadenseizoen gesloten is. Het is ook interessant om op een mooie zomerse dag de drukte in het zwembad te fotograferen en te beschrijven. Je kunt dit ook prima doen met de strandtenten en de ijssalon. Reddingsbrigades zijn ook een dankbaar onderwerp.

3. Huizen met rieten daken en heidebrandjes
Zo'n beetje iedere zomer zal de regionale krant uitpakken met een verhaal over rieten daken die in de fik vliegen en over heidebrandjes (mits heide aanwezig is in de regio). Dit kan tot twee dagen nadat een stukje hei of een huis met een rieten dak is afgefikt. Let maar op: ieder jaar is er een achtergrondverhaal over hoe deze branden voorkomen kunnen worden. En, hoe is het mogelijk, toch blijven er maar brandjes komen!

4. De dorpskermis
Voor de journalisten die in regio's werken waar écht niks gebeurt wordt er met smart op de dorpskermis gewacht. Een kermis, die meestal aangekondigd wordt met een ronkende kop zoals '30 attracties op Dongense kermis', betekent namelijk standaard een uitgebreide voorbeschouwing. Er komt daarna een verhaal waarin het hele programma (dat iedereen al lang in huis heeft) nog eens wordt opgesomd en het wordt in het weekend uitgebreid met een bezoekje van een journalist aan het feest. Uiteraard bij het verhaal een foto van de zeskamp waarop een groepje hard lachende en onder de modder zittende mensen te zien is. Ik heb veel respect voor de verslaggever van de dorpskermis: er is vermoedelijk weinig moeilijker dan jaarlijks verslag doen van precies hetzelfde evenement, met precies dezelfde mensen en precies dezelfde gebeurtenissen, en het dan tóch af te laten wijken van het jaar ervoor.

5. Jubilea van 100-jarigen en 50-jarige huwelijken
Als de regiojournalist het niet meer weet kan hij (zij) altijd nog in de agenda van de burgemeester kijken en hopen dat er vandaag weer iemand honderd jaar wordt, of dat er iemand vijftig of zestig jaar getrouwd is. Niet alleen krijg je dan een lekker stuk taart bij je bakkie koffie, je krijgt meestal ook een super spannend interview, waarin de tortelduifjes vrijwel altijd aangeven dat het geheim van hun huwelijk 'geven en nemen' is. Een vrijwel onuitputtelijke bron van nieuws, die jubilea. Het is maar goed dat vrijwel iedere krant nog altijd vrijwel ieder jubileum meeneemt.

6. Kerstpakketen en kerstartikelen in de zomer!
Iedere regio met een bedrijf in kerstpakketten of andere kerstmeuk is óók in de zomer bezig. Dat vinden kranten vaak geweldig. Het is zo lekker raar! Dat dit ieder jaar zo is en dat dit voor ieder kerstpakketenbedrijf geldt, maakt dan voor eventjes niets meer uit. Je maakt het verhaal gewoon nog een keer, vermoedelijk is iedereen het toch al lang weer vergeten.

7. Het 'inbrekers tijdens vakantie extra actief' bericht.
Deze kan ook voor het WK, tijdens de kerst of met andere feestdagen, maar kan beslist niet uitblijven in de zomer. Het dat-inbrekers-in-de-zomer-vaker-toeslaan-omdat-mensen-dan-op-vakantie-zijn-verhaal'. Je komt het tegenwoordig in allerlei vormen en maten tegen. Soms wordt oom agent aan de tand gevoeld, maar het is ook populair om een dagje met een oud-inbreker die nu anti-inbraaklessen geeft op pad te gaan en dan de zwakke plekken aan te wijzen.

Wij beloven u: volgend jaar weer eenoverzicht!

Onderwerpen