Spring naar de content

Nederland – Mexico: 9 redenen waarom we gaan winnen

Vandaag neemt het Nederlands Elftal het in de achtste finales op tegen Mexico. Wat weten we over Mexico en hoe verhouden de voetbalteams zich tegenover elkaar? Wat zijn de kansen van onze jongens? We vergeleken de voetballanden op negen punten en trokken onze conclusies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

1. Waar een klein land groot in kan zijn
Als land is Mexico vele malen groter. Met een oppervlakte van 1.964.375 km² tegenover de schamele 37.354 km² die Nederland omvangt, laat Mexico ons ver achter zich. Maar u weet wat ze zeggen: size doesn’t matter. En Mexico mag met 116 miljoen inwoners dan ruim zeven keer zoveel inwoners hebben, ons team is wel meer waard. Bij een vergelijking van de marktwaardes van de elftallen komen we er goed van af: de spelers van het Nederlands elftal zijn 208 miljoen euro waard, twee keer zoveel als het Mexicaanse elftal (97 miljoen). De meeste van de Nederlandse spelers komen uit in de Eredivisie, maar we worden bij topclubs vertegenwoordigd in het buitenland: Manchester United, Bayern München, Fenerbahce, Galatasaray en AC Milan. De Mexicanen zijn ook behoorlijk vertegenwoordigd bij topclubs als Villareal, Manchester United, Bayer Leverkusen en Porto. Het grootste gedeelte speelt echter in Mexico, waaruit we kunnen concluderen dat Eredivisiespelers meer waard zijn dan spelers in de Liga MX. Of dat we het talent beter ontwikkelen op de ruim 7000 voetbalvelden die ons kleine landje rijk is.

mexico map
(kaart via.)

2. De WK-historie spreekt in ons voordeel
Bij het allereerste WK in 1930 was Mexico er al bij, sindsdien namen ze deel aan 20 eindtoernooien. Een zeer respectabel aantal, zeker als u bedenkt dat Oranje slechts elf keer aanwezig was. Maar het aantal deelnames zegt niet veel over de prestaties: als Nederland zich wist te kwalificeren kwamen ze ook ver. In 1974, 1978 en 2010 behaalden we de finale, in 1998 de halve eindstrijd. Zo ver kwam Mexico nooit: de kwartfinale in 1970 en 1986 is het hoogste behaalde resultaat. De laatste vijf WK’s strandde Mexico in de achtste finale – we kunnen dus gerust van een achtste finale-complex spreken.

3. Onderling resultaat: niet in ons nadeel
Laten we het positief benaderen. We troffen Mexico één keer op een WK, in 1998 in de groepsfase, en speelden gelijk (2-2). Mexico verloor daarna in de achtste finale van Duitsland, Nederland haalde de halve finale waarin het onderuit ging tegen Brazilië.
In totaal ontmoetten Mexico en Nederland elkaar zes keer, waarvan vijf keer vriendschappelijk. Nederland won drie keer, waaronder de laatste twee ontmoetingen in 2006 en 2010. De andere twee werden gewonnen door Mexico.

4. Nederland is beter op schot in Brazilië 
Tien keer vonden de Oranjespelers het net tijdens het huidige WK in Brazilië. Mexico maakte slechts vier doelpunten. Volgens de statistieken speelt Nederland veel aanvallender: 25 schoten op doel, en negen assists. Mexico deed 19 doelpogingen en kwam tot drie assists.

Group A - Croatia vs Mexico
Javier Hernández (el Chícharito)


5. Wij hebben de gevaarlijkste spelers
De voor het toernooi bepaalde waarde mag in met voordeel van Nederland spreken, ook hebben onze toppers het tot nu toe goed waargemaakt. Met Arjen Robben en Robin van Persie twee aanvallers in huis die beiden het doel makkelijk weten te vinden, dat hebben ze de afgelopen wedstrijden al bewezen. Allebei scoorden ze drie keer. Robben wordt alom geroemd en soms al uitgeroepen tot beste man van het toernooi.

De grote namen aan Mexicaanse kant zijn Javier Hernández (Manchester United) en Hector Herrera (Porto). Hernández had tot nu toe geen basisplaats, maar heeft al wel één keer gescoord en werd uitgeroepen tot ‘Man of the Match’. De Mexicaanse verdediger José Vázquez kreeg in de wedstrijd tegen Kroatië twee gele kaarten, waardoor hij geschorst is voor de wedstrijd tegen Nederland. Gunstig voor Nederland, want Vázquez is een belangrijke speler voor de Mexicanen. 

6. Mark Rutte voorspelt het
Als Mark Rutte geen premier van ons land was geweest had hij het wellicht als orakel kunnen doen. De premier voorspelde een ‘ruime overwinning’ tegen Spanje en alsmede een ‘kleine winst’ tegen Australië. Het gaf hem al de naam Octopus Paul, waar hij nu niet direct heel blij mee was. Toegegeven, tegen Chili voorspelde hij een gelijkspel, maar dat viel uiteindelijk alleen maar mee. En ook nu heeft de premier voorspeld dat we gaan winnen.

7. Oranjefans zijn de beste.
Oranjefans worden overal met open armen ontvangen. De Oranjecamping en Oranjemars horen net als een speciale bal bij elk WK. Volgens de Amerikaanse site Buzzfeed zou het WK van de fans door Nederland worden gewonnen. De Mexicaanse voetbalfans daarentegen worden door de FIFA onderzocht vanwege vermeend racisme tijdens de wedstrijden tegen Brazilië en Kameroen, waar ze homofobische teksten riepen.

WK Voetbal: Nederland vs Chili

8. Nederland staat er goed voor bij de wedkantoren.
Volgens de bookies wordt Nederland samen met Frankrijk als vierde kanshebber op de WK-titel gezien. Brazilië, Duitsland, Argentinië maken meer kans. Mexico maakte als tiende kans op het winnen van de finale. Dit houdt in dat voor elke euro die u inlegt op Mexico als WK-winnaar, 35 euro wint als ze ook echt zo ver komen. Wedden op Nederland als winnaar levert voor elke euro nu 9,50 op.

wedkantoor

 (foto via.)

9. Omdat Van Gaal een hele normale man is in vergelijking met Herrera
Een bondscoach staat onder enorme druk. Dan moet je de rust bewaren, je niet laten opnaaien, de juiste wissels toepassen. We kennen Van Gaal als iemand die bezeten is van het spelletje en zich zo kan laten opnaaien dat hij met name in contact met de pers de meest gênante, lachwekkende uitspraken doet. De schaamfactor voor Van Gaal is groot, maar gelukkig hebben de Mexicanen een coach die zichzelf nog minder goed onder controle kan houden. De manische high-five van Van Gaal na de 1-1 van Van Persie tegen Spanje bij verbleekt bij Herrera. Hilarisch om naar te kijken, maar zo’n heetgebakerd mannetje kan in ‘the heat of the moment’ niet meer de juiste keuzes maken natuurlijk. Kijk en huiver:

Voor de duidelijkheid, de trainer staat ACHTER de drie spelers

Herrera deed als speler ook al alles om te winnen…

herrera jankerd herrera overtreding

 

 

(via Buzzfeed)

Het enige voordeel, mochten we onverhoopt verliezen tegen Mexico: het zal ongetwijfeld nieuwe hilarische beelden opleveren.

Gelovige Herrera kust het kruis
Herrera kust het kruis (via buzzfeed)