Spring naar de content

Help! Mijn vrouw is spiritueel geworden

Wat moet je als man als je vrouw ineens haar heil zoekt bij Boeddha, zweethutten of helende stenen? Radeloze partners zoeken hun heil op internetfora. Bert Nijmeijer dook onder in deze wereld van mystieke misère.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het kan beginnen met een abonnement op de Happinez. Je ziet er geen kwaad in, ze heeft wel vaker grillen. Maar dan is haar spirituele belangstelling gewekt en komt van het een het ander. Je vrouw gaat op zoek naar zichzelf, en vindt van alles waar jij niet in past. En je kunt er niets aan doen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij de ex-vrouw van Martin begon het met natuurzalfjes. Goudsbloemzalf, overal goed voor. Dat was negen jaar geleden. Nu kauwen ze op de laatste restjes van een nare scheiding, een lange strijd over de kinderen en geld. In het echt heet hij geen Martin, zijn eigen naam kan nog even niet. Ze grijpt alles aan voor haar gelijk.

Hij is fotograaf, woont op het Groningse platteland. In de zomer is het er mooi, in de winter een beetje onherbergzaam. Nu is het lente, er tussenin. Fijn vrijstaand wonen, een tuin met een trampoline. Het is vrijdagochtend, de fotograaf is wakker. Hij zit in een trainingsbroek aan het ontbijt.

Zij ging cursussen volgen. Mens en intuïtie, kruidencursussen, in Steenwijk. Hij was niet spiritueel. “Ik was vanaf punt nul totaal niet geïnteresseerd.” Het zijn mensen die zoeken, zegt hij, de spirituelen, er gaan veel dingen niet goed in hun leven. Ze willen ‘terug naar verbondenheid’, een wens van alle tijden. “Je slaat een pad in, een subcultuur van workshops, seminars, festivals. Het wordt groot.”

Niburu
Het manifesteert zich als je kinderen verkouden zijn, in de gedachte dat je ze uit de klauwen van de farmaceutische industrie wilt houden. De reguliere medische zorg is in spirituele kringen de duivel. Ze ontdekt dat de Neanderthalers een muntblaadje op een zeer oog legden. “Je komt in contact met mensen van allerlei spiritueel slag. Ook mensen die het hebben over aliens. De stap van munt naar ufo’s is klein.” Je komt al snel in Niburu-sferen van ‘bewuste’ mensen, zich bewust van ufo’s en bijvoorbeeld het geheim dat Hitler per onderzeeër ontsnapte naar Argentinië. Voordat je het weet doe je zes cursussen, allemaal essentieel. Martins ex-vrouw ging naar een seminar van de Amerikaanse goeroe Steve Rother, drie dagen, heel duur. De boodschap was dat in de wereld alles met alles in verband staat.

Wat deed ze allemaal, ja, wat deed ze niet. Het was een spirituele grabbelton, een allesisme. Reiki, NLP, geesten en entiteiten. Stoelshiatsu. Een vlek op een foto: een orb. Ze geloofde in kabouters, graancirkels, ze moest op stel en sprong naar Turkije om er een kristal in de Bosporus te gooien. Later in de Theems en de Nijl. Op een cursus ontmoette ze haar tweelingziel, uit België.

Thuis verfde ze een deur oranje, een ‘persoonlijke toevoeging aan het huis’. Hij parasiteerde op haar energie, zei ze. Hij betaalde haar cursussen en workshops. Zij had geen geld. Ze vond het economische systeem niet goed, die focus op geld verdienen. De wereld moest beter, er was zoveel zinloos werk. Op een keer spoot ze hem met een verstuiver in zijn gezicht, ‘even wat negatieve energie wegspuiten’. De kinderen keken televisie. Op een nacht kreeg hij 82 appjes. Hij was een afvallige die gered moest worden.

Ze woont nu in een naburig dorp, waar ze haar eigen coachingsprakijk heeft. De kinderen gaan naar de middelbare school. Ze zijn de helft van de tijd bij haar. Ze voedt ze naar haar inzichten op. Het zijn gewone kinderen. Zijn dochter gaat op haar waveboard door de straat, zijn zoon gamet, sport, en is voor de rest als alle pubers: niet te genieten. Prima. Ze roepen voor het slapengaan gelukkig niet de Mexicaanse zonnegoden aan.

Goeie vraag
Hoe overleeft je relatie een ‘spirituele opening’ van één van de beide partners? Deze vraag staat op het internet niet voor niets in de rubriek Goeievraag.nl. Het klinkt als iets dat je kan raken, zo’n spirituele opening, zoals een virus, of de bliksem. Mensen worden bevangen, zien een verblindend licht. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen.

Vrouwen zijn meer geneigd tot het spirituele dan mannen, zegt Joep de Hart, hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit. Zowel binnen als buiten de kerk zijn er meer vrouwen dan mannen die menen dat er meer is tussen hemel en aarde, of dat zich nou manifesteert in God, Boeddha of in helende stenen, of bij volle maan, met je blote kont in de zweethut. Als beide partners in gelijke mate het licht zien, is er niets aan de hand. Maar vaak raakt een man zijn vrouw kwijt op haar verlichte pad, en blijft hij in het donker achter.

Help, mijn vrouw wordt spiritueel!, schrijft ‘Bart’ op een dokterswebsite: “Hallo. Mijn vrouw is al jaren chronisch depressief en wil geen medicijnen nemen, maar houdt zich steeds meer met allerlei ‘spirituele’ dingen bezig, zoals meditaties, mantrazingen en regressietherapie.” Zijn vrouw denkt dat er stralingen in huis zijn en heeft voor €250 ‘ontstoringsblokjes’ laten plaatsen, schrijft Bart. Er zijn ook exorcisten bij hen geweest die voor €100 de geesten hebben weggestuurd.

Bart voelt dat het contact vervaagt en dat zijn vrouw steeds meer ‘afwezig’ is. “Ze is niet meer de vrouw die ik ken van vroeger. Wie herkent dit ook, en hoe loopt dit af?”

Het hele artikel over radicaliserende spirituele partners leest u in HP/De Tijd 05, die nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.