Spring naar de content

Overzicht: hoe wereldleiders zich bemoeien met dit WK

Het is het WK van de underdog, van de sociale media, van bijtertje Suárez, van verrassingen én van de wereldleiders. Voetbal is gemeengoed en kennelijk ook van landsbelang. Premiers, koningshuizen, presidenten en andere landvertegenwoordigers bemoeien zich allemaal met het toernooi in Brazilië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Over de rol van Uruguayaan Luis Suárez tijdens dit WK is alles al gezegd en geschreven. Of toch niet helemaal: gisteren noemde de president van Uruguay de mensen van de FIFA ‘een stelletje oude hoerenzonen’. José Mujica schrok zelf van zijn eigen uitspraak en deed snel zijn hand voor zijn mond. Te laat, iedereen maakte er melding van. Overigens voegde Mujica ook nog toe dat ‘ze hem hadden mogen straffen, maar niet met fascistische sancties’.

Dan komt onze eigen Mark Rutte toch een stuk positiever naar voren in zijn WK-bemoeienis. De premier voorspelde tot nu toe alle wedstrijden van Nederland – al dan niet per ongeluk – goed. Dit levert hem de bijnaam Octopus Rutte op. Hoe de achtste finale zou aflopen voorzag het versbakken orakel uiteraard ook goed: ‘Sorry Mexico, we knikkeren jullie er zondag uit.’ Heel blij is Rutte niet met zijn nieuwe octopus-imago. Aan voorspellingen van uitslagen begint hij dan ook niet meer, enkel winst of verlies duidt hij nog.

De presidenten van Kameroen en Ghana zagen zichzelf gedwongen te reageren na de vroege uitschakeling van beide landen. Ze kondigden allebei aan dat een onderzoek wordt ingesteld naar de slechte prestaties van de teams. Beide ploegen klaagden dat ze te weinig geld krijgen van de nationale bond. Al voorafgaand aan het WK vertraagden de Kameroeners hun vlucht naar Brazilië met bijna 24 uur om die reden. Ghana ging nog een stap verder: geen geld, geen wedstrijd. De Ghanese president John Mahama stuurde snel drie miljoen dollar cash per vliegtuig naar het WK-land waarna de spelers toch maar besloten te gaan spelen.

Intussen werd Bondskanselier Angela Merkel na de 4-0 overwinning op Portugal al selfiesmakend gespot in de kleedkamer van het Duitse elftal.

Tijdens de wedstrijd ging Merkel tot groot vermaak van FIFA-voorzitter Sepp Blatter regelmatig uit haar dak van vreugde. De Duitse bewindsvrouw beloofde de Mannschaft er ‘bij de finale weer bij te zijn’. De vraag is natuurlijk: gaan de Duitsers dat halen?

Het Nederlandse koningspaar woonde uiteraard ook een wedstrijd van Oranje bij. Tegen Australië zaten koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de tribunes. Het volkslied werd uit volle borst meegezongen én na de wedstrijd besloot het paar ‘spontaan’ tot een bezoek aan de kleedkamer. Het overwinningsgevoel straalt van de foto.

oranje oranje(foto via.)

Barack Obama houdt van slogans. Het zou ons niets verbazen als achter het One team, One nation’ van het Amerikaanse voetbalelftal dezelfde campagnemensen schuilen als tijdens de presidentscampagnes van Obama. De president laat via Twitter regelmatig merken mee te leven met de voetballers. De VS doen het verrassend goed dit WK. Vanavond stuiten ze op onze onderburen. Ongetwijfeld komt Obama dan opnieuw met een inspirerend (of voorspelbaar) plaatje.