Spring naar de content

Sarkozy gearresteerd: wat is er aan de hand?

Nicolas Sarkozy, oud-president van Frankrijk, meldde zich vanochtend vrijwillig bij het politiebureau. Hij werd direct vastgezet voor verhoor. Maar waarom eigenlijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

De financiering van de verkiezingscampagne van monsieur Sarkozy in 2007 roept nogal wat vragen op: is dat allemaal wel zuiver gegaan?

Het begint allemaal bij Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk en van Europa. De inmiddels 91-jarige dame is erfgename van het bekende cosmetica-merk L’Oreal (u weet wel, van: ‘Because I’m worth it’). Bettencourt zou onder druk geld hebben geschonken aan de campagne van Sarkozy (lala).

Vorig jaar was er nog onvoldoende bewijs, maar inmiddels is duidelijk dat Sarkozy meer weet van de schenking. De advocaat van de oud-president en enkele bevriende aanklagers moesten al eerder op het politiebureau verschijnen. Nu is het dus de beurt aan Sarkozy zelf. Die bij hoog en laag zweert nergens iets mee te maken te hebben, uiteraard.

Mocht hij schuldig worden bevonden, dan kan hem een gevangenisstraf van vijf jaar worden opgelegd en kan hij een boete krijgen van maximaal een half miljoen euro.

Saillant detail: Sarkozy wil zich in 2017 weer verkiesbaar stellen. Dit akkefietje zou daar weleens een stokje voor kunnen steken.