Spring naar de content

12 redenen waarom het Nederlands elftal Costa Rica niet moet onderschatten

Als je de heren voetbalanalisten mag geloven, staan we eigenlijk al in halve finale. De wedstrijd die we zaterdag tegen Costa Rica spelen zou een formaliteit zijn: de tegenstander is te zwak om van te verliezen. Toch doet u er goed aan Costa Rica niet te onderschatten. Twaalf redenen waarom we het zwaar krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

1. Nergens ter wereld is de voetbalveldendichtheid hoger dan in Costa Rica. Elk dorpje met ten minste 200 inwoners heeft midden in het dorp een eigen voetbalveld.

2. Voetbal heeft een lange geschiedenis in Costa Rica. 138 jaar geleden begonnen ze er een balletje te trappen. In 1887 bracht een Engels schip de eerste lederen voetbal het land in, samen met broeken, shirts en kicksen.

3. Costa Ricanen zijn van oudsher echte toernooivoetballers. Bij de eerste toernooideelname ooit (de Midden-Amerikaanse spelen van 1921) werd El Salvador gelijk met 7-0 de pan in gehakt. In de finale versloegen de Costa Ricanen gastheer Guatemala met even klinkende cijfers: 6-0.

4. Costa Ricanen weten wat het is om toernooien te winnen. Ze wonnen drie keer de CONCACAF-titel (het kampioenschap van Midden- en Noord-Amerika), en liefst zeven van de twaalf keer de UNCAF-titel (de titel van Midden-Amerika).

5. De bijnaam van La Sele (van: la selección) is los Ticos. Dit is afgeleid van het woord Hermaniticos, de geuzennaam die Costa Ricaanse strijders elkaar gaven in de oorlog tegen William Walker, de Amerikaanse aanvoerder van een boevenleger dat de intentie had om heel Midden-Amerika te onderwerpen. De Costa Ricanen zullen strijden tot ze erbij neervallen.

6. De zoon van middenvelder Michael Barrantes Rojas heet Arjen Barrantes Rojas. Inderdaad: vernoemd naar onze Arjen. La Sele kent Robbbens trucs dus door en door. Een lastminute-strafschop zit er daarom tegen Costa Rica niet in.

7. Nederland lag er tegen Mexico bijna uit. De Costa Ricanen hadden daarentegen geen enkele moeite met de Mexicanen. Los Ticos versloegen Mexico in september met 2-1, en sloten de kwalificatiereeks af met liefst zes punten voorsprong op Mexico.

8. Wie denkt dat de winst op Italië in de eerste ronde van dit WK toeval was, heeft het mis. Op de Olympische Spelen van 1984 werden de Azurri – met sterspelers als Franco Baresi en Walter Zenga in hun midden – ook al met 1-0 afgetroefd.

9. Nederland speelt met enkele spelers met Surinaamse roots. In de kwalificatie voor het WK van 2002 wonnen Los Ticos in Suriname met 1-4 en in eigen huis zelfs met 7-0.

10. De Costa Ricaanse sterspeler Marco Ureña staat in de spits bij Kuban Krasnodar uit Rusland. Die ploeg schakelde Feyenoord – met onze centrale verdedigers Vlaar en De Vrij in de gelederen – vorig jaar kansloos uit in de voorronde van de UEFA cup. Het werd 1-0 in Rusland en 1-2 in Rotterdam. Diezelfde Vlaar en De Vrij werden – toen ook nog samen met onze verdedigende middenvelder Wijnaldum – in 2011 ook al gek gespeeld door een Costa Ricaan: in de wedstrijd Twente-Feyenoord maakte Bryan Ruiz de beslissende goal.

11. Costa Rica gebruikt doping. Althans, dat vermoedt de FIFA. Na de wedstrijd Italië-Costa Rica moesten liefst zeven Costa Ricaanse spelers een plasje inleveren. Dit omdat de halve ploeg onvindbaar was tijdens de off competititon-controles voorafgaand aan het WK.

12. Costa Rica heeft God. De nieuwe ster van Costarica, Joel Campbell, bidt voor elke wedstrijd van Los Ticos de gehele Psalm 27.

Maar bovenal heeft Costa Rica geluk. In de Happy Planet Index staat Costa Rica al jaren met stip op één, terwijl Nederland pas op plaats 55 te vinden is. Na de uitschakeling van Oranje zal dit gat alleen maar groter worden.