Is de Yeti een prehistorische ijsbeer?

Triest nieuws voor hen die nog geloofden dat er ergens op onze aardbol een onontdekte primatensoort rondloopt. Na grondig onderzoek van gevonden haarmonsters is het bestaan van harige monsters op afgelegen bergtoppen wel erg onwaarschijnlijk geworden. Of je hem nu Sasquatch, Bigfoot, Yeti of Verschrikkelijke Sneeuwman noemt: de reusachtige harige aap blijft derhalve vooralsnog een mythe.

De plukken haar die door onderzoekers van de universiteit van Oxford zijn onderzocht, afkomstig uit de Himalaya, de Oeral en de Rocky Mountains, werden toegeschreven aan De Verschrikkelijke Sneeuwman of een van zijn overmatig behaarde neven. De waarheid bleek helaas minder spannend. Van niet één pluk kon worden vastgesteld dat hij afkomstig is van een tot nog toe onbekende primaat.

In werkelijkheid bleken de stukken vacht te hebben toebehoord aan huis-tuin-en-keukenbeesten als koeien, paarden, schapen of wilde dieren als egels, tapir en beren. In één geval, bij een eh…monster uit Amerika, ging het gewoon om mensenhaar.

Toch deden de wetenschappers wel een opmerkelijke vondst. Twee plukken berenhaar, uit Bhutan en de Indiase Himalaya, bleken niet afkomstig van de bekende in het gebied levende berensoorten. In plaats daarvan kwam het DNA overeen met dat van een ijsberensoort die 40.000 jaar geleden leefde, en waarvan altijd was aangenomen dat die allang uitgestorven was.

Het is nog niet geheel zeker of het om een onontdekte berensoort gaat of een hybride tussen verschillende soorten, die ergens in een ver verleden ontstaan is. Om daar duidelijkheid over te krijgen zit er eigenlijk maar een ding op: de eigenaars van het mysterieuze haar vinden. Tot dat moment blijft de Yeti, Bigfoot of Sasquatch gewoon doorspoken in zijn oorspronkelijke vorm als harige wildeman.

Reageer op artikel:
Is de Yeti een prehistorische ijsbeer?
Sluiten