Spring naar de content

Fat-shaming is het nieuwe FarmVille

Na FarmVille en Candy Crush Saga is er een nieuwe hit geboren op Facebook: fat-shaming van zwangere vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Hiep hiep! Voor wie het nog niet wist, zangeres Anouk is net bevallen van zoon Sion Jethro, haar vijfde kindje. (Strawberries 66%) Een week eerder postte ze op Facebook een foto van haar negenendertig weken zwangere lijf, voor veel mensen een goede aanleiding om haar lichaam en eetgewoontes eens flink te bekritiseren. (Fallow Land: Click to plow)

Want hoe durfde ze junkfood te eten terwijl ze zwanger was? En zat er soms een drieling in? Een olifant? En wie mag de vader wel niet zijn? Ze moest zich schamen, riepen mensen in koor. Anouk had natuurlijk moeten weten dat ze er te allen tijde, ook als ze op het punt staat om te bevallen, moet uitzien als een Victoria’s Secret-model. Zwangere Amerikaanse beroemdheden zoals Jessica Simpson en Kim Kardashian kregen eerder al dezelfde fat-shaming-behandeling.


Geen vet? Geen probleem
De vrouwen die tijdens hun zwangerschap wél het lichaam van een Victoria’s Secret-model hebben, zijn – daar kan ik heel kort over zijn – Victoria’s Secret-modellen. (Craft 3 eggnogs for neighbors and friends) Daarover gesproken, ook angel Doutzen Kroes is eind deze maand uitgerekend. Maar omdat ze in december alweer gevleugeld de catwalk betreedt, zal van junkfood weinig tot geen sprake zijn. (Harvest more crops)

Geen vet? Geen probleem, voor de reaguurder die ervan overtuigd is dat zijn of haar commentaar op zwangere vrouwen de wereld ietsje mooier maakt. Die vindt wel iets anders om te bekritiseren. Een foto van een zwangere Doutzen in een strak, rood jurkje met lange mouwen bijvoorbeeld. De contouren van haar tepels en navel zijn te zien; ze draagt namelijk geen bordkartonnen beha met voorgevormde cups. O, en had ik al gezegd dat ze over een paar weken uitgerekend is?


Misschien heeft ze ook geen onderbroek aan?

“Horrible, doe een beha aan want je bent zwanger,” schreef ene Ariza. Negenentwintig mensen staken hun duim op. “Een bh zou niet mis zijn,” riep weer iemand anders. En een groot licht genaamd Deveny schreef: “Lijk nu net dat ze 3 tepels heb ze moet een bh aan doen.” (Want dan lijkt het alsof ze nog maar één tepel heeft? Ter hoogte van haar navel?) (Potatoes, Sell for 620 coins) Denise deed ook een duit in het zakje: “Nooit van een beha gehoord? Ik vind het er zo aso uitzien. Kom op je bent zwanger. Niemand wil 2 tepels zien.” (Plum Tree: Fully grown) En Nicole siste met opgeheven vingertje: “Misschien heeft ze ook geen onderbroek aan? Schaamteloos die Doutzen.” Like! “Goed genoeg voor een pornofilm,” concludeerde HandmadeVintage tot slot.

Kortom: wees niet te dik tijdens je zwangerschap, maar ook zeker niet te sexy. Wees middelmatig. Héél middelmatig, net als de online goegemeente. (Ready. Click to harvest)