Spring naar de content

Japan provoceert China met grondwetswijziging

De relatie tussen China en Japan is nooit goed geweest. Eeuwenlang hebben de twee Aziatische grootmachten op voet van oorlog met elkaar gestaan en in de meest recente geschiedenis (de Tweede Wereldoorlog) werden er door Japan de meest verschrikkelijke oorlogsmisdaden gepleegd op Chinees grondgebied, en recent winden ze zich vooral op over een partij eilanden rotsen in de Oost-Chinese Zee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Terwijl de meeste Europese landen de Duitsers vergeven hebben voor de Tweede Wereldoorlog (wanstaltige, incidentele protesten in bijvoorbeeld Griekenland buiten beschouwing gelaten), ligt dat in het verre Oosten een klein beetje anders. China herinnert Japan maar wat graag aan deze wrede periode in de geschiedenis, en Japan ziet dit op zijn beurt als provocatie. De door de staat gecontroleerde Chinese media gingen zelfs zo ver dat ze de premier van Japan, Abe Shinzo, met Adolf Hitler vergeleken.

De laatste ontwikkeling in de crisis tussen de twee landen is er eentje waarbij Japan na bijna zeventig jaar van pacifistische politiek weer haar tanden laat zien. Na het platgooien van de steden Hiroshima en Nagasaki door de Amerikanen, gaf Japan zich over. In de loop van 1946 werd er samen met de geallieerden een grondwet opgesteld, met als cruciaal punt: Japanse soldaten mogen alléén op Japans grondgebied vechten. Tot Tokio dit vorige week besloot aan te passen.

De regering van Abe Shinzo bepleit dat de wetswijziging nodig was om de ‘groeiende dreiging in de regio’ het hoofd te kunnen bieden. De Verenigde Staten staan achter het besluit van de Japanse regering, maar Chinese kranten spreken van een ‘gevaarlijk pad dat Japan inslaat’, door ‘de ingewanden van de grondwet eruit te rukken’.

Ook in het land van de rijzende zon zijn veel mensen het oneens met de wijziging. Massale protesten braken uit in Tokio waarbij minister Abe een fascist genoemd werd (zie bovenstaande afbeelding), en op het drukste treinstation van de miljoenenstad stak een man zichzelf in brand uit protest tegen de nieuwe oorlogspolitiek. Tot slot noemen critici de nieuwe richtlijnen binnen de grondwet ‘opzettelijk vaag’, zodat Japan zich op internationaal grondgebied meer zal kunnen permitteren.

Onderwerpen