Spring naar de content
bron: anp

Rob Scholte: ‘Ik werd uit de lucht geschoten’

Veertien jaar sprak hij niet meer met de pers. Voor HP/De Tijd maakt hij nu een uitzondering. Een zo openhartig mogelijk gesprek met kunstenaar Rob Scholte over zijn werk, de kunstscene en zijn leven voor en na ‘de knal’, nu twintig jaar geleden. ‘Ik ben nog steeds dezelfde persoon. Alleen, zoals Martin Bril zei: ze hebben een stukje van me afgezaagd.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Rooduijn

“Je lichaam is opeens anders. Je zelfbeeld wordt anders. Seksueel verandert er veel. Ik wilde zo snel mogelijk weer op de been. Dus probeerde ik kunstbenen te regelen. Maar ik werd niet goed voorgelicht. Ik heb drie paar kunstbenen gehad, die allemaal niet goed functioneerden. Op een gegeven moment besloot ik er mee te dealen dat ik zo klein geworden was.
“Gelukkig, zeg ik  achteraf, liet mijn eerste vrouw Micky me in de steek. Een  maand nadat het project in Japan klaar was. Ik kreeg de kans mijn leven alleen weer op de rit te krijgen. Ik moet er niet aan denken dat we bij elkaar waren gebleven. Zij had altijd mijn lengte gemist en ik haar liefde. En ik zou seksueel altijd onzeker zijn gebleven. Ik was toch iemand anders geworden dan degene met wie ze oorspronkelijk omging. Ik had schijnbaar een andere identiteit gekregen.

“Ik ging eens met die kunstbenen aan met een meisje eten op Tenerife, waar ik toen woonde. Die zei: ‘Joh, doe die rare stelten eens uit. Je lijkt wel een basketbalspeler. Ik vind je veel leuker zonder.’ Daardoor kom je tot zelfacceptatie. Dat heeft me enorm geholpen. Weer een ander meisje zei: ‘Je zou de jongens die dit hebben gedaan dankbaar moeten zijn. Dáárdoor hebben wij elkaar ontmoet. En dáárdoor ben je geworden wie je nu bent.’ Ik moest die vrouwen gelijk geven. Het heeft trouwens niet lang geduurd voor ik dat kon accepteren. Het heeft me wel gemaakt tot wie ik nu ben. Mijn huidige vrouw Lijsje heeft me vijftien jaar geleden ontmoet en kent me niet anders dan ik nu ben. We hebben twee kinderen: een dochter van negen en een zoon van dertien. En we zijn gelukkig getrouwd.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap