Spring naar de content

Waarom er ook matchfixing op het WK in Brazilië is

De afgelopen jaren komt er steeds meer naar buiten over matchfixing in het voetbal. Op allerlei niveaus zou er sprake zijn van wedstrijden die door goksyndicaten beinvloed worden, maar op zoiets groots als het WK, dat leek toch een stap te ver. Daar zijn zo veel ogen gericht op de belangrijkste potjes voetbal die er in vier jaar tijd worden gespeeld in de wereld, daar wagen de heren matchfixers zich niet aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het gerenommeerde Duitse Der Spiegel heeft echter sterke aanwijzingen dat er wel degelijk sprake van omkoping is. Het blad had voorafgaand aan de wedstrijd contact met de Singaporese matchfixer die beweerde dat Kameroen met 4-0 van Kroatië zou verliezen en dat één van de spelers in de eerste helft een rode kaart zou krijgen. En zo geschiedde, onder andere door deze bizarre rode kaart voor Alexandre Song:

De matchfixer in kwestie, Wilson Raj Perumal, ontkende dinsdagavond de uitspraken te hebben gedaan, maar de kans dat Der Spiegel dergelijke verhalen uit de duim zuigt is op zijn zachtst gezegd minder waarschijnlijk dan Perumal die verkeerd geciteerd is. Daarnaast waren de spelers van Kameroen sowieso al niet blij met de gage die zij van de voetbalbond voor dit WK kregen. Ze gingen in staking op het vliegveld en de voetbalbond moest extra geld bijleggen om het team überhaupt op het WK te laten arriveren. Maar ook binnen het team was er onenigheid. Volgens matchfixer Perumal zouden er zeven Kameroeners zijn omgekocht, wat ook mogelijk dit akkefietje tussen Benoît Assou-Ekotto en teamgenoot Benjamin Moukandjo zou kunnen verklaren:

De president van Kameroen heeft bovendien een onderzoek ingesteld naar het slechte presteren van het team – blijkbaar zijn er achter de schermen aanwijzingen dat er zaken niet in de haak zijn bij de Omkoopbare Ontembare Leeuwen. Ook de president van Ghana heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van het slechte presteren van het nationale voetbal elftal (Ghana speelde één keer gelijk), recent onthulde The Telegraph dat de Ghanese voetbalbond mee wilde werken aan manipulatie van oefenwedstrijden.

Het lijkt dan ook uitgesloten dat het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld ontkomt aan de beïnvloeding van goksyndicaten. Dat Van Gaal en de zijnen het constant over ‘nog drie wedstrijden’ en hun kansen op de wereldtitel hebben voorspelt in ieder geval veel goeds.