Spring naar de content

Wouter Bos geeft brekebeen Ella Vogelaar trap na bij Enquêtecommissie

Voormalig PvdA-minister en vicepremier Wouter Bos gaf vandaag tijdens het verhoor door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties zijn toenmalige collega, minister en politiek brekebeen Ella Vogelaar, een flinke trap na.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

“Zet drie PvdA’ers in één kamer en je moet een milieuontheffing aanvragen wegens de zuurgraad,” zei Bos ooit over zijn bloedeigen partij. Vandaag gaf hij zelf invulling aan die uitspraak. Toenmalig vicepremier Bos noemde de door hem ontdekte Vogelaar bij haar aantreden in 2006 nog een ‘powerhouse’, maar vandaag nam hij overduidelijk afstand van die woorden.

Vogelaar is slechts twintig maanden minister voor Wonen, Wijken en Integratie geweest in het kabinet-Balkenende IV. Haar media-optredens waren niet denderend, en als minister bleek ze een brekebeen. Ze moest eind 2008 vertrekken toen de PvdA het vertrouwen in haar opzegde. Bos haalde vanochtend tijdens zijn verhoor door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties nog maar eens ongenadig hard uit naar Vogelaar.

Volgens Bos had Vogelaar vaak hulp nodig en deed ze vaak de verkeerde dingen. Bijvoorbeeld toen Vogelaar zich achter toenmalig voorzitter Willem van Leeuwen van branchevereniging Aedes schaarde, recht tegenover Bos. “Dat vind ik niet sterk overkomen. Zo hoort het niet te gaan.” Of toen Vogelaar Woonbron verdedigde, de woningstichting die bijna failliet ging door het avontuur met de ss Rotterdam, een van de bekendste Nederlandse cruiseschepen.

In de ogen van Bos was zijn partijgenoot ‘helaas’ niets meer dan een belangenbehartiger van de woningbouwcorporaties. Een flinke trap na voor zijn partijgenote, die overigens na hem kwam binnenstrompelen op krukken en met een voet in het gips om te worden verhoord. Overigens liet Vogelaar niet zomaar over zich heen lopen. Voor de Enquêtecommissie haalde zij op haar beurt uit naar Bos, die in haar ogen niet voor voldoende budget voor haar portefeuille had gezorgd. Zo kennen we de PvdA weer. Volgende keer niet vergeten die milieuontheffing aan te vragen.