Spring naar de content

Facebookhype ‘Nat Pak-nominatie’ is de hedendaagse kettingbrief

“Als jullie niet binnen 24 uur een nat pak halen, krijg ik van jullie een krat bier.”
“Ik doe eigenlijk niet mee aan die onzin, maar ik laat me natuurlijk niet kennen…”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick van Leeuwen

De nieuwste variant op de hype NekNomination doet deze week de ronde in virtueel Katwijk. Sommige Facebookvrienden spreken zelfs van de ‘Kattukse’ ziekte, maar dat is te veel eer voor wie hier de kiem van de epidemie heeft gelegd. In werkelijkheid is het ‘spelletje’ in Ierland ontsproten om mensen uit te dagen een alcoholisch drankje in één keer achterover te slaan. Bovendien zijn hele volksstammen in binnen- en buitenland al ‘nat gegaan’.

Clowns
Deze hype is een circus dat nu mijn woonplaats aandoet en mijn tijdlijn is een circustent zonder uitweg, waar je alleen met ogen dicht kunt ontkomen aan de clowns die in de coulissen net doen of ze met tegenzin hun act opvoeren, maar stiekem genieten van de aandacht, niet zonder kunnen. Met stijgende verbazing zie ik ze emmers water over zichzelf legen en in zwembaden en sloten springen, allemaal met kleren aan. Want ik laat me niet kennen, zeggen ze dan in de filmpjes die mij deze week overspoelen.

Doden
Navraag op sociale media leert dat er uiteenlopende lezingen zijn over de herkomst van dit specifieke tijdverdrijf, een nat pak halen. Het zou zijn overgewaaid uit Noorwegen, waar jongeren bij min tien in zee doken en elkaar daarna uitdaagden hetzelfde te doen. Iemand anders beweert dat het allemaal in Frankrijk is begonnen, dat er zelfs doden bij zijn gevallen. Weer een ander houdt het dichter bij huis en zegt dat het is begonnen op zee. “Allemaal van de kotter afspringen, een nat pak halen voor een sjekkie en biertje.” De inzet varieert overigens, van bier en radler, tot whisky, Licor 43 en zelfs non-alcoholische versnaperingen, zoals potten appelmoes.

Kettingbrief
De traditionele, vaak lokaal georiënteerde kettingbrief kent sinds de intrede van internet vele variaties, maar krijgt met deze parodie een nieuwe dimensie. Ik ben op z’n tijd heus niet vies van kuddegedrag, ik laat me bijvoorbeeld graag meeslepen in de Oranjegekte en sta vooraan als er gestreden moet worden in Syrië. Maar jezelf een nat pak bezorgen omdat anderen vinden dat je ze anders een fles drank verschuldigd bent? Dat vind ik alleen maar de moeite waard als je er deze draai aan geeft.

Ontvriending
De gimmick om een nat pak te halen is weliswaar een onnozel (en ogenschijnlijk minder kwaadaardig) uitvloeisel van NekNomination, maar voor veel Facebookvrienden niet minder storend, onbegrijpelijk én onvermijdelijk. Typerend tegengeluid komt van iemand die zichzelf labelt als ‘geïrriteerd’ en iedereen nomineert voor een ontvriending als zij nog één filmpje ziet ‘van die achterlijke ik-gooi-mezelf-nat-hype’. Een begrijpelijk, maar praktisch onuitvoerbaar dreigement. Zoals je ook niet alle bedrijven kan boycotten die jou hun koopwaar opdringen. Ze kan wel op veel bijval rekenen, hoewel niet iedereen het dreigement op prijs kan stellen. “Jij hebt ook geen humor!!!” roept iemand.

‘Helemaal in mijn element’
Kort nadat ik heb ontdekt wie dit circus naar Katwijk heeft gebracht, grijpt de persoon in kwestie het momentum aan voor een uitgebreid Facebook-statement, waarin hij terugblikt op een ‘gezellige vrijdagavond’, onder het genot van een heerlijke baco, met wat leuke buurvrouwen. “Dus ik was helemaal in mijn element.” Dan komt de onthulling dat het niet zijn vondst is. Een keer op internet gezien. “Een lieftallige buurvrouw sommeerde mij hetzelfde te doen en na het derde of vierde bacootje was ik overgehaald. En ja, zo begint dan een hype!”

Waar geen ontkomen aan is, voeg ik daar zelf aan toe. Hoeveel mensen je ook ontvriendt.

Lees voor tips over verstandig omgaan met nominaties dit relativerende stuk.

Onderwerpen