Jagende cheerleader blijft de gemoederen bezighouden

Lisa Bouyeure 3 jul 2014 Leven

De negentienjarige cheerleader Kendall Jones, die in haar vrije tijd niet alleen graag met pom-poms zwaait maar ook zeldzame dieren doodschiet, blijft de gemoederen in de (sociale) media bezighouden. “President Roosevelt deed het toch ook?” was haar reactie. Maar de foto’s van de all-American girl die breed grijnzend naast haar jachttrofeeën poseert, zijn van haar Facebookpagina verdwenen.

Op change.org tekenden al 92.078 mensen een in Zuid-Afrika gelanceerde petitie om Jones uit alle Afrikaanse landen te weren. Ook werd er woensdag op avaaz.org een petitie gestart waarin Mark Zuckerberg wordt opgeroepen om de Facebookpagina van Jones (254.173 volgers) te verwijderen. Al meer dan 182.000 mensen tekenden.

Natuurbescherming als rijkeluishobby
Jones, die zich behalve jager ook natuurbeschermer en sportswoman noemt, laat zich niet uit het veld slaan door tegenstanders van haar manier van ‘natuurbehoud’. Naar eigen zeggen schiet ze mannetjesleeuwen dood om de overlevingskans van leeuwenwelpen en antilopen te vergroten. Dat haar trofeeën uit Zuid-Afrika allemaal in een groot, omheind reservaat leefden, doet daar volgens de tiener niks aan af. Ze hoopt in 2015 een eigen televisieshow te hebben, schrijft ze in haar Twitterbio. De bedragen die ze betaalt voor haar jachtpartijen gaan deels naar de overheid voor vergunningen, en deels naar de eigenaren van de wildfarms.

Big 5 experience
In haar biografie op Facebook schrijft Jones dat ze op haar negende voor het eerst met haar ouders naar Zimbabwe ging. Ze was nog te klein om een geweer vast te houden, dus bezocht ze in plaats daarvan een basisschool waar ze snoep, kleurboeken en voetballen uitdeelde aan kansarme kinderen. Die ontmoeting met minderbedeelde leeftijdsgenootjes noemt ze een ‘eye opening experience‘, waar ze verder overigens met geen woord over rept.

Vier jaar later, als dertienjarige, reisde ze opnieuw af naar het continent. In Zuid-Afrika begon ze aan haar ‘Big 5 experience‘, het schieten van een leeuw, buffel, neushoorn, luipaard en olifant, de vijf dieren die volgens jagers het moeilijkst te schieten zijn. “Ik heb het geluk dat al mijn jaagavonturen professioneel gefilmd en op dvd vastgelegd zijn,” vervolgt ze. Hopelijk heeft de mensheid het geluk dat ze nooit uitgezonden zullen worden.

Melissa Bachman
Dat Jones jong, blond en vrouw is zal misschien meespelen bij de verontwaardiging die haar ten deel valt. Ook televisiepresentatrice Melissa Bachman moet het ontgelden sinds ze naast haar gevelde prooien poseerde. Google op ‘hunter’ en ‘outrage’ en de twee vrouwen domineren de geselecteerde afbeeldingen.

Foto via avaaz.com

Reageer op artikel:
Jagende cheerleader blijft de gemoederen bezighouden
Sluiten