Spring naar de content

De man achter het Amerikaanse voetbal: een held of een schurk?

Door toedoen van Blazer kreeg de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) een eerste televisiecontract, inmiddels goed voor zo’n 720 miljoen dollar. Blazer werd belangrijk voor het promoten van het nationale elftal, dat nu een vaste waarde is op de WK’s en zelfs rondes verder komt, terwijl het op basketbal na de meest gespeelde sport is. De Amerikaan werd lid van de FIFA en kreeg in zijn carrière meerdere topposities in het voetbal. Hij haalde grote toernooien zoals het WK voor clubteams, de Gold Cup en de Confederations Cup naar zijn land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Blazer is daardoor erg geliefd, maar hij blijkt ook iemand die vooral erg goed voor zichzelf zorgt. Als topman bij de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben, de zogeheten CONCACAF, wist hij een flink slaatje te slaan bij het verdelen van de inkomsten. De bijnaam ‘Mr. Ten Percent’ heeft hij te danken aan het percentage van de inkomsten van de bond dat naar hem werd overgemaakte, van Canada tot Panama: overal ging 10 procent van de inkomsten naar Blazer. Hij profiteerde zelfs mee van verkochte hotdogs. Of die regeling helemaal rechtmatig is gegaan, is maar de vraag. De FIFA is nog steeds bezig met een onderzoek naar fraude en schorste Blazer voor een periode van 90 dagen.

De Amerikanen lijken er nog niet over uit of Blazer nou bewonderd moet worden, of dat hij een schurk is. Door het succes van Amerika op het huidige WK lijkt hij weer eventjes een held te zijn.

Lees hier het uitgebreide portret van Chuck Blazer.

Onderwerpen