Spring naar de content

Voetbalblog Catenaccio: ‘Van Gaal heeft ons gekopieerd’

Het WK in Brazilië is niet alleen een succes voor het Nederlands elftal. Ook de jongens van voetbalblog Catenaccio doen het goed tijdens het WK. Hun analyses over Oranje en de tegenstanders scoren in de online-kiosk Blendle beter dan veel artikelen van landelijke kranten. Thomas Boeschoten, een van de drie grondleggers, legt uit dat de site in 2009 werd opgericht uit onvrede met het aanbod.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Wat voor onvrede voelden jullie met het toenmalige aanbod?
“Websites als Voetbalzone en Voetbalprimeur daagden de VI’s van deze wereld uit met sneller, korter en gratis nieuws. Sneller betekende helaas vaak ook slechter. Wij vonden dat er te weinig aandacht was voor de romantiek in de sport of de feitelijke kant van de sport. Dat wilden wij beter doen.”

En lukt dat?
“We begonnen wat onbeholpen met columpjes en opiniestukken. Als ik dat nu teruglees, denk ik: het is goed dat we ons ontwikkeld hebben. We richten ons nu minder op romantiek en meer op analyse, daar ligt onze kracht. Als je steeds meer weet word je voorzichtiger met wat je opschrijft. Onze pijlen zijn nu vaak gericht op de massamedia, omdat het vaak aantoonbaar is dat er onzin wordt verkocht.”

Kun je een voorbeeld geven?
“Deze week stelde Henk Hoijtink (chef sport van Trouw) over de Italiaanse middenvelder Andrea Pirlo dat hij zich alleen over een klein deel van het veld zou bewegen. Uit heatmaps die de bewegingen van spelers monitoren blijkt echter dat Pirlo alle uithoeken van het middenveld bestreek.”

Hoe selecteren jullie de uitspraken die jullie onderzoeken?
“Soms lees ik een verslag van een wedstrijd die ik zelf gezien heb en dan twijfel ik op basis van mijn eigen waarnemingen. Vervolgens ga ik dan kijken naar de data om op basis daarvan conclusies te trekken. Daarnaast benaderen volgers ons met de vraag om uit te zoeken of iets klopt, zoals in het geval van de uitspraken van Mart Smeets over Mario Balotelli.

Jullie zijn dus de factcheckers van het voetbal geworden?
“Het woord ‘factcheckers’ heeft een negatieve connotatie, vind ik. Het gaat ons er niet om dat iemand een foute uitspraak doet, maar het gaat erom dat iemand niet de moeite heeft genomen om het punt dat hij wil maken in te bedden in argumenten die kloppen. Als je bepaalde beweringen wilt doen, moet je ze eerst onderzoeken, zeker als je er goed voor betaald krijgt. Met name als je ziet dat er op internet een (vooral Engelstalige) community is die heel goed werk doet met statistiek. Al dat gratis werk op internet is vaak beter dan welke Nederlandse krant die je ook leest. Deze mensen krijgen echter niet betaald voor hun blogs. De staat van de Nederlandse voetbaljournalistiek is zorgelijk.”

Statistieken en data-analyse worden steeds belangrijker in het voetbal. Zijn jullie al door profclubs benaderd voor een samenwerking?
“Nee, maar de hoofdscout van Louis van Gaal vraagt ons wel onze stukken door te sturen. Onze artikelen worden gelezen in Brazilië en misschien zelfs meegenomen in de wedstrijdvoorbereiding.”

Is het huidige succes van het Nederlands Elftal toe te schrijven aan Van Gaal?
“Ik ben diep onder de indruk van Van Gaal. Al kopieert hij gewoon ons,” zegt Boeschoten met een knipoog. Hij verwijst naar een artikel dat hij schreef tijdens het EK 2012 waarin hij toenmalig bondscoach Van Marwijk voorstelde om 5-3-2 te spelen met Kuijt als rechtsback. “Mensen die voor de Hollandse School pleiten hebben een onrealistisch wereldbeeld. Hadden we dat gedaan, dan waren we door Chili van de mat getikt. Met slimme keuzes heeft Van Gaal dit voorkomen.”

Gaat de romantiek in de voetbalsport niet verloren door de meten-is-weten-cultuur?

“Romantiek wordt vaak verward met lukraak iets opschrijven. Bovendien zit er ook romantiek besloten in statistieken. Het idee dat Van Persie maar drie keer is aangespeeld door Sneijder in drie wedstrijden. Of Lens die tijdens de eerste helft van Nederland-Chili welgeteld één pass verstuurde. Er spreekt tragiek uit zulke cijfers.”