Onbekende foto’s uit Eerste Wereldoorlog gepubliceerd

Lisa Bouyeure 6 jul 2014 Cultuur

Op 28 juli is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Een maand daarvoor werd de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo doodgeschoten, wat een belangrijke aanleiding was voor de vier jaar durende Europese strijd. Het Archive for Modern Conflict in Londen publiceerde onlangs een serie foto’s die nooit eerder openlijk te zien was.

Een Britse soldaat op een motor, op zijn rug een rieten mand. Inhoud: duiven. Amerikaanse soldaten staan model voor de nieuwste gasmaskers, en een Duitse officier heeft plaatsgenomen op de rug van een dood zwijn alsof hij een hobbelpaard berijdt. Sommige beelden doen bijna idyllisch aan, zoals een in een heuvellandschap gesitueerde picknick. Vier Duitse luchtmachtofficieren in uniform en drie in witte jurken gehulde vrouwen met hoeden op kijken lachend de camera in. Glazen wijn op tafel, twee hondjes op schoot. Andere plaatjes zijn minder mooi, zoals die van drie gesneuvelde Britse soldaten die op hun rug in een loopgraaf liggen. Prachtig is het jugenstilbehang in een kamer met jachttrofeeën waar Duitse officieren een feestje vieren, en de ochtendgymnastieksessie in witte pyjama’s op een Duits marineschip.

WW1-ANNIVERSARY/

WW1-ANNIVERSARY/ WWI-ANNIVERSARY/

A German officer of Flieger Abteilung 280 reads a book in a chateau where he is stationed near the Western Front WWI-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/

WW1-ANNIVERSARY/

WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/WWI-ANNIVERSARY/

Meer foto’s via Reuters

Reageer op artikel:
Onbekende foto’s uit Eerste Wereldoorlog gepubliceerd
Sluiten