Spring naar de content

Onbekende foto’s uit Eerste Wereldoorlog gepubliceerd

Op 28 juli is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Een maand daarvoor werd de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo doodgeschoten, wat een belangrijke aanleiding was voor de vier jaar durende Europese strijd. Het Archive for Modern Conflict in Londen publiceerde onlangs een serie foto’s die nooit eerder openlijk te zien was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Een Britse soldaat op een motor, op zijn rug een rieten mand. Inhoud: duiven. Amerikaanse soldaten staan model voor de nieuwste gasmaskers, en een Duitse officier heeft plaatsgenomen op de rug van een dood zwijn alsof hij een hobbelpaard berijdt. Sommige beelden doen bijna idyllisch aan, zoals een in een heuvellandschap gesitueerde picknick. Vier Duitse luchtmachtofficieren in uniform en drie in witte jurken gehulde vrouwen met hoeden op kijken lachend de camera in. Glazen wijn op tafel, twee hondjes op schoot. Andere plaatjes zijn minder mooi, zoals die van drie gesneuvelde Britse soldaten die op hun rug in een loopgraaf liggen. Prachtig is het jugenstilbehang in een kamer met jachttrofeeën waar Duitse officieren een feestje vieren, en de ochtendgymnastieksessie in witte pyjama’s op een Duits marineschip.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

WW1-ANNIVERSARY/

WW1-ANNIVERSARY/ WWI-ANNIVERSARY/

A German officer of Flieger Abteilung 280 reads a book in a chateau where he is stationed near the Western Front WWI-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/

WW1-ANNIVERSARY/

WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/ WW1-ANNIVERSARY/WWI-ANNIVERSARY/

Meer foto’s via Reuters

Onderwerpen