Spring naar de content

Fotoserie: de stieren rennen weer door de straten van Pamplona

Het is een bekend gegeven dat de maandag niet tot de meest favoriete dag van de week behoort. Maar wanneer er om acht uur ‘s ochtends een dolle stier op u af komt rennen, zult u waarschijnlijk toch eens grondig gaan nadenken of u er niet verstandiger aan had gedaan om op deze vermaledijde ochtend wat langer in bed te blijven liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Toch is dit tafereel voor menig inwoner van het Spaanse Pamplona het hoogtepunt van het jaar. Vanochtend om acht uur gingen daar de festiviteiten van het jaarlijks San Fermín-feesten van start. Een wilde week van festiviteiten die vooral uit twee (niet per se gezonde) ingrediënten bestaat: stieren en drank.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Iedere dag worden er zes vechtstieren door de straten van het stadje gejaagd, zodat de (vaak dronken) jongemannen hun moed kunnen bewijzen door ze voor te blijven. Ieder jaar vallen er tussen de 200 en 300 gewonden, de meesten niet ernstig. Sinds 1925 zijn er in totaal vijftien doden gevallen.

De vechtstieren trekken uiteindelijk aan het kortste eind. Zij vormen het derde belangrijke ingrediënt van de San Fermín feesten: het culinaire aspect. Uiteraard stuit deze traditie op veel weerstand van dierenrechtenorganisaties, maar het levert wel spectaculaire plaatjes op.

SPAIN-FESTIVAL-TOURISM-PAMPLONA
Via ANP
2014 Sanfermines in Pamplona
Via ANP
2014 Sanfermines in Pamplona
Via ANP
San Fermin Festival in Pamplona
Via ANP
-
Via ANP
First bull run in Fiesta de San Fermin in Pamplona
Via ANP