Spring naar de content

Vlaams is geil, Vlaams is sexy

Lief Vlaanderen,

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Om met de deur in huis te vallen. Sorry! Nee, niet alleen onze excuses omdat onze nationale knuffelhystericus Gijp zich heeft verkneukeld om jullie uitschakeling op het WK. Waar het hier om te doen is, is jullie taaltje. Nouja, of Vlaams een taal is kun je betwijfelen. Volgens sommige taalkundigen heb je pas een taal met een eigen grammaticaal systeem. En dat heeft het Vlaams niet. Enfin, of Vlaams nu een taal, dialect of accent is dondert mij niet. Vlaams is sexy als bruine benen onder een fleurig zomerrokje.

Die omhooggevallen Fransen en Walen houden krampachtig vast aan het idee dat zij de taal van de liefde spreken. Onzin. Frans is de taal van de stilstand. Een taal die in Frankrijk door een commissie krampachtig vrij wordt gehouden van buitenlandse invloeden. Frans is de taal van protectionisme, geweeklaag en gebrek aan innovatie. Vlaams is de enige echte taal van de liefde. Het cliché wil dat veel Belgen moeite hebben met de directe benadering van Ollanders. Het spijt me daarom dat deze diknek het zo direct stelt: Vlaams is gewoon geil.

En dan niet ordinair Kim Holland-geil (what’s in a name) die alle dames oproept hun borsten te tonen als ons voetbalelftal de finale haalt. Nee, Vlaams is stijlvol geil. Vlaams is de gracieuze vrouw in avondjurk die alle blikken opzuigt als ze de ruimte binnenstapt. Zo classy dat echtgenotes niet jaloers kunnen worden op de afwendende blikken van hun mannen.

Vlaams: de linguïstische zachte G-spot 
Er is geen opwindender idee dan een Vlaamse schone die in je oor fluistert dat ‘ze goesting in u heeft’. Niet omdat ‘u’ zoals in het Hollands een gevoel van hiërarchie oproept. Nee, de zoetgevooisde Vlaamse variant van ‘u’ roept een gevoel van vriendelijkheid en rustgevendheid op. Vlaams werkt zo pacificerend dat je zonder tegenstribbelen het huis gaat kuizen als het eerste beste tentsletje dat vraagt. Als zij met een half oor luistert en je verhaal met ’wablief’ afdoet kun je haar dat vergeven, omdat wablief onmetelijk veel leuker is dan ‘hè’. Eerlijk is eerlijk, stiekem willen alle Hollandse mannen een Vlaamssprekende vriendin. Nu gaat dat niet en daarom laten we ons als schrale troost elke avond in slaap wiegen door de stem van Eva de Roovere.

Vlaams is de linguïstische zachte G-spot voor de Ollanders. Uit onderzoekjes van een Nederlands datingbureau blijkt dat wij Brabants het meest sexy vinden, terwijl een ander onderzoekje Twents en een ‘bekakt studentenaccent’ eruit pikt als de meest irritante accenten. Brabant staat alleen eerste bij de gratie van het ontbreken van het Vlaams in de peiling. Allicht durfden we het niet om Vlaams op te nemen in de peiling. Bang voor een nederlaag. Jullie winnen immers ook altijd met Tien voor Taal. Mijn excuses daarvoor.

Namens alle Nederlanders wil ik zeggen dat, ondanks alle grapjes die we over jullie taal hebben gemaakt, dat Vlaams het schoonste is wat er uit de mond van een mens kan komen. Tenminste uit de mond van een mens van het vrouwelijk geslacht. Want Vlaamssprekende mannen klinken natuurlijk gewoon als een stelletje jeannetten.