Spring naar de content

Weekoverzicht: Tienermoorden in Israël en Palestina, cameraschapen bij de Tour de France & de hersenmagie van Tim Krul

Op maandag geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Deze week: berichten uit Israël en Palestina. Over ontvoeringen van tieners met een noodlottige afloop. Maandag werden nabij Hebron de stoffelijke overschotten van drie Israëlische jongens gevonden die in juni spoorloos verdwenen na bijbelles.

En inderdaad, al snel volgden bombardementen op Gaza om de dood van de drie tieners te vergelden. “Hamas is verantwoordelijk en Hamas zal boeten”, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Luchtaanvallen volgden. En de vondst van een vierde ontvoerde tiener. De Palestijnse Mohammed Abu Khdeir van zestien jaar oud.

Palestijnse media noemden de moord op de tiener een wraakmoord, en verdenken de joodse extremisten ervan hem levend verbrandt te hebben. Een beladen begrafenis en zes arrestaties volgden. Maar het geweld tegen Israëlische en Palestijnse jongeren bleef hiermee niet uit. De Amerikaanse neef van Khdeir werd gearresteerd door Israëlische autoriteiten, en volgens het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken “ernstig mishandeld”, zoals vermoedelijk te zien is op dit filmpje dat niet veel later op YouTube verscheen.

Verder stonden de headlines deze week wederom in het teken van sport. Als eerst de Tour de France, die zaterdag begon. De eerste etappe: een 190 kilometer lange rit door het Britse Yorkshire, van Leeds naar Harrogate.

En om het allemaal nog nét iets spannender te maken dan het is, huurde Sony vijf schapen in om het evenement te filmen vanaf de zijlijn. Boer Ian Hammond kon de op de schapen bevestigde Go Pro-camera’s van afstand bedienen en stabiliseren. Een beetje speurwerk bracht het resultaat van dit cinematografische hoogstandje echter niet boven water. Volgende keer maar gewoon weer met auto of helikopter, dus.

De winnaar van de eerste etappe werd de Duitse Marcel Kittel, die zijn gele trui kreeg uitgereikt door niemand minder dan Kate Middleton. Voor de Britse Mark Cavendish markeerde de rit door Yorkshire een tragisch punt in zijn carrière. Een val waarbij hij banden in zijn schouder scheurde zorgde ervoor dat hij zondag en vandaag niet meer van start kon gaan. Meer redenen om de Tour de France over te slaan vindt u hier.

En dan de zege op Costa Rica. 0-0 bleef het, tot de penalty’s, waar keeper Tim Krul vijf keer de goede hoek in dook en daardoor twee keer de bal wist tegen te houden. Een stukje hersenmagie, noemde De Volkskrant het.

Feit is dat de Costa Ricaanse keeper één bal iet tegen kon houden, waardoor Nederland won met 4-3. Met andere woorden, door naar de halve finale tegen Argentinië, aankomende woensdag.

En om af te sluiten een onderdeel waar we inmiddels bijna een vaste rubriek van kunnen maken, het radiocommentaar van Jack van Gelder op de wedstrijd: