$100.000 als highschool dropout – Facebook, Dropbox en meer…

Dr. Doom 8 jul 2014 Economie

De strijd om talent neemt in Silicon Valley absurde vormen aan. Peter Thiel, een vroege investeerder in Facebook en nog een trits startups, biedt jong talent $100.000 als ze bereid zijn hun school te verlaten om hun talent verder te ontwikkelen. Voorwaarde: boven de twintig doe je niet meer mee.

En bij dat bedrag hoeft het niet te blijven, zoals de zeventienjarige Nick D’Aloisio weet: hij verkocht zijn mobiele applicatie Summly aan Yahoo en werd miljonair. Op naar het volgende avontuur.

Facebook pakt het anders aan en biedt jonge talenten tijdens hun vakantie een summer camp aan. Uiteraard is het de bedoeling om zo vroeg mogelijk het toptalent in beeld te krijgen en vast te leggen.

En zo kan het gebeuren dat de net zeventienjarige Michael Sayman zijn moeder meenam toen hij door Facebook werd uitgenodigd om deel te nemen en Mark Zuckerberg te ontmoeten. Sayman heeft net zijn highschool achter de rug en begint nu als stagiair. Een recent door Bloomberg gepubliceerde tabel laat zien dat je in dat geval bij Facebook direct op gemiddeld $6213 per maand kunt rekenen, zelfs als je – zoals Sayman – nog een beugel draagt. Hij leerde zichzelf programmeren op zijn dertiende en betaalde toen en de jaren daarna in z’n eentje voor het hele huishouden nadat het huis van het gezin als gevolg van de crisis moest worden verkocht. Zijn woordspel-app 4Snaps was vorig jaar even de best verkochte app in dat genre in Apples App Store, en zo kwam hij bij Facebook in beeld.

Nu voer ik zelf ook vol trots de titel ‘HD’ (‘highschool dropout’) – maar dit soort vooruitzichten had ik destijds niet.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

 

Reageer op artikel:
$100.000 als highschool dropout – Facebook, Dropbox en meer…
Sluiten