Spring naar de content

Autorijden met hooikoorts even gevaarlijk als met drank op achter het stuur

Achter het stuur kruipen met een flinke slok op is behoorlijk onverstandig. Het is niet alleen gevaarlijk voor de beschonken bestuurder, maar ook voor diens omgeving. Maar autorijden met hooikoorts is even onverstandig als rijden met een glaasje teveel op. Dat blijkt uit onderzoek van academisch ziekenhuis Maastricht UMC.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts. De jeuk, tranende ogen, niesbuien en een verstopte neus zijn allesbehalve een pretje. Maar er is nu nog een vervelend effect van hooikoorts, want al deze eerder genoemde effecten hebben een nadelige invloed op de rijvaardigheid. Het effect van de allergische aandoening is zelfs te vergelijken met dat van een alcoholpromillage van 0,5 in het bloed. Dat zijn twee tot drie glazen bier of wijn.

neus640(Foto via Anna Gutermuth)

Volgens hoofdonderzoeker Bernd Kremer wordt de rijvaardigheid van een hooikoortspatiënt beïnvloed door effecten van de allergie op de hersenen, zoals vermoeidheid en geheugenproblemen. “Met name mensen van wie de rijvaardigheid door andere factoren al beïnvloed kan zijn, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes, moeten daarom extra alert zijn,” zegt hij daarover.

De wetenschappers onderzochten twintig hooikoortspatiënten. Ze lieten hen onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een placebo neusspray toegediend en vervolgens werden met een andere spray allergische symptomen opgewekt. Ook werd de rijvaardigheid onderzocht na behandeling met anti-allergische medicatie. Met speciale apparatuur kon de afwijking van de ideale lijn die een auto moet rijden worden gemeten.

Wanneer hooikoortssymptomen werden opgewekt bleken de deelnemers een aanzienlijk grotere afwijking op de weg te vertonen dan wanneer de placebo werd toegediend. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u niet meer de weg op kunt met hooikoorts. Als u gewoon uw medicijnen neemt, dan kunt u veilig blijven rijden.