Spring naar de content

Waarom het draadje van je oordopjes altijd in de knoop gaat

Hoe maak je de sterkste knoop ooit? Stop je oordopjes in je zak en wacht een minuut.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Acteur Bill Murray maakte deze grap een jaar geleden op Twitter. De tweet werd ruim 2300 keer gedeeld. Knopen in het draadje van de oordoppen zijn blijkbaar een grote ergernis. Maar hoe komen ze er? De wetenschap geeft antwoord.

Bill

Al in 2006 begonnen Dorian Raymer en Douglas Smith van de Universiteit van Californië met een wetenschappelijk onderzoek naar het probleem. Onlangs werden de resultaten van hun zoektocht gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ertwee elementen een cruciale rol spelen bij het ontstaan van de soms vrijwel onoplosbare knopen: de tijd die het draad krijgt om te bewegen en de lengte van het draad. Simpel gezegd komt het er op neer dat een lang snoer meer kans heeft om spontaan in de knoop te raken dan een kort snoer. Ook de stijfheid en de diameter van het snoer blijken een rol te spelen bij het ontstaan van de knopen. Een laatste factor van belang bij het ontstaan van de knopen is de Y-vorm van de oordopsnoertjes: het ene uiteinde lust makkelijk over het andere, wat al het begin van een knoop is.

Raymer en Smith ontdekten dat een snoer dat korter dan 46 centimeter is, vrijwel nooit in de knoop zal gaan. Bij een snoerlengte van 139 centimeter – de gemiddelde lengte van de snoeren die bij oordopjes geleverd worden – is de kans op het spontaan ontstaan van een knoop net iets minder dan vijftig procent, aldus de wetenschappers. Ofwel: iedere keer als je je oordoppen in de tas doet is de kans één op twee dat je geïrriteerd zult raken wanneer je de volgende keer muziek wilt luisteren. Hoe de knopen voorkomen kunnen worden onderzochten de wetenschappers dan weer niet.