Spring naar de content

Doe de test: juicht u zondag voor Duitsland of voor Argentinië?

Het is voor velen een lastig dilemma: juich ik aanstaande zondag voor Duitsland of voor Argentinië?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Om u een houvast te geven, hebben we een kleine test gemaakt – zodat u, als zwevende juicher, gemakkelijker kunt kiezen voor wie u in de finale van het WK moet brullen, joelen en tieren.

1. Wat voor een relatie hebben we met het land?

Duitsland

> Positief: Duitsland is ons buurland. De verhoudingen met het land zijn goed, zowel politiek als economisch. Duitsland is bijvoorbeeld onze belangrijkste handelspartner, zowel wat import als wat export betreft. En we komen er graag: Duitsland is de favoriete vakantiebestemming van de Nederlanders: in 2013 brachten we met z’n allen 3,2 miljoen vakanties door bij onze oosterburen.

> Negatief: Hier past maar één gebeurtenis: de Tweede Wereldoorlog, ons nationale trauma. Nog altijd drukt deze inktzwarte periode een stempel op onze relatie met de Duitsers.

Argentinië

> Positief: Onze koningin – misschien wel de populairste persoon van Nederland – is een Argentijnse. Alleen daarom zou u Argentinië al uw sympathie kunnen geven.

> Negatief: Bloed aan de paal, Jorge Zorreguieta, Julio Poch – zomaar wat controverses die in de recente geschiedenis voor tumult zorgden in Nederland. De gemene deler: het verschrikkelijke regime van dictator Videla, dat inmiddels alweer een poos achter ons ligt.

2. Wat is onze voetbalgeschiedenis met het land?

Duitsland: Als we aan Duits voetbal denken, schiet ons natuurlijk als eerste de WK-finale te binnen die we in 1974 van de Duitsers verloren. Alleen daarom al gunnen we ze dit wereldkampioenschap niet.

Argentinië: Maar er is een wond die nog verser is. Heel vers. Argentinië won vannacht de penaltyserie en zorgde ervoor dat Nederland niet naar de finale van het WK 2014 gaat. Alleen daarom al gunnen we ze dit wereldkampioenschap niet.

Germ
Duitsland

3. Hoe heeft het nationale elftal gedurende het WK gepresteerd?

Waarom Duitsland de beker verdient: Duitsland speelt een voortreffelijk WK. Het begon met die 4-0 tegen Portugal en eindigde, tot zover, in de halve finale tegen Brazilië. Het gastland werd, zoals we allemaal weten, genadeloos afgestraft: Duitsland won met
7-1. Sterspeler Thomas Müller heeft dit WK vijf doelpunten gemaakt – meer dan Lionel Messi, die er tot nog toe vier maakte. En passant werd spits Miroslav Klose ook nog eens WK-topscorer aller tijden – die eretitel hebben ze in ieder geval al binnen. In 1990 wonnen ze (West-Duitsland indertijd) voor het laatst een wereldbeker.

Drie willekeurige deskundigen over Duitsland:

> Johan Cruijff over de wedstrijd Duitsland-Brazilië: “Duitsland was sterker. Hun balcontrole, omschakeling en positiespel was superieur. Daarom is het voor mij het beste team van het toernooi.”

> Hugo Borst: “Duitsland is de torenhoge favoriet om dit toernooi te winnen.”

> Arjen Robben: “Duitsland wordt wereldkampioen.”

Argentinië
Argentinië

Waarom Argentinië de beker verdient: Argentinië speelt een van de beste wereldkampioenschappen sinds tijden. Ze hebben nog niet dik gewonnen, zoals Duitsland wel deed tegen Ghana en Brazilië, maar ze wonnen toch maar mooi. En dat is te danken aan voetbalheld Lionel Messi, de sterspeler van FC Barcelona die zijn land naar de finale heeft gesleept. Messi staat al wekenlang als favoriet genoteerd voor het winnen van de Gouden Schoen – de prijs voor de beste topscorer van het WK. Argentinië won voor het laatst een wereldbeker in 1986.

Drie willekeurige deskundigen over Argentinië:

> Johan Cruijff had er meer van verwacht: “Het is zonde dat landen als Brazilië en zo weinig gebruik maken van al hun talent.”

> Bert van Marwijk: “We hebben verloren van een matig Argentinië. Wij hadden meer kans gehad in de finale tegen Duitsland dan zij.”

> Henk ten Cate: “Argentinië speelt met een blok van zes man achterin en die andere vier veldspelers mogen voorin hun gang gaan. Dat is hun kracht.”

4. Welke sterspeler verdient onze sympathie, en waarom?

Toni KroosDuitsland: Toni Kroos, ‘de spil van Duitsland’. In de legendarische wedstrijd tegen
Brazilië was hij direct betrokken bij drie goals – waarvan hij er zelf twee maakte. Ook de deskundigen zijn lyrisch over zijn spel. Zo zei Johan Cruijff: “Ik geniet in het bijzonder van Toni Kroos. Die jongen doet werkelijk alles goed. Zijn balbehandeling is zelfs bijna perfect. Altijd geeft hij zijn passes de juiste snelheid mee. Mooi om te zien.”

Argentinië: Elke opponent siddert als ze horen dat ze tegen Argentinië moeten spelen, imageomdat zij een van de beste voetballers ter wereld in huis hebben: Lionel Messi. Een voetbalwonder, dat is hij. Alle belangrijke voetbalprijzen sleepte hij al binnen. Hij won met zijn club drie keer de Champions League en werd zes keer nationaal kampioen van Spanje. Maar die ene, die meest felbegeerde competitie, won hij nooit. Beste speler van dit toernooi? Volgens de bookmakers wel.

5. Wat zeggen de bookmakers?

Hier kunnen we kort over zijn: uit de cijfers van diverse wedkantoren blijkt dat de meeste mensen hun geld hebben ingezet op Duitsland.