Spring naar de content

Eindelijk: geen Jehova's meer aan de deur

Mocht u zich achter de bank verschuilen als u een groep Jehova's getuigen in uw straat ziet lopen: dat is niet langer nodig. De Jehova's gaan voortaan niet meer langs de deuren met het woord van God.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De Jehova's van de afdeling in New York zijn al langer van tactiek veranderd en gaan nu de straten op, in plaats van de deuren langs. De Jehova's in de rest van de wereld volgen nu ook. In Nederland, waar zo'n 30.000 Jehova's wonen, gaat dat ook gebeuren, zo vertelt een woordvoerder in het AD.

Tactieken
De BBC verdiepte zich in tactieken van de Jehova's en ziet ze nu voornamelijk bezig op treinstations, winkelcentra en andere drukke plaatsen in de grote steden van Engeland. Het opdringerige aspect is er van af: voorbijgangers worden niet direct benaderd, maar vooral met rust gelaten. Jehova's staan nu in plaats van met een voet tussen de deur, u vooral vriendelijke toe te lachen, in de hoop aangesproken te worden. Op plekken waar per dag duizenden mensen voorbij lopen werkt deze aanpak goed.

De Jehova's in Londen beweren dat, althans. Mensen staan volgens de Londense afdeling nu zelfs in de rij om boekjes met informatie aan te nemen. 'Deze aanpak is zeker beter voor de seculiere mensen die graag controle houden. Ze kunnen ons negeren, maar ook vragen stellen of een boek pakken om zo de antwoorden te vinden waar ze naar zoeken. Mensen zijn heel erg druk en deze aanpak sluit daar goed bij aan', zo vertelt een Jehova aan BBC.

Niet meer aan de deur
De beweging is zelfs een tijdje al helemaal klaar met het aflopen van deuren. 'Veel van ons hebben er een hekel aan, maar ze moeten iedere maand toch laten zien dat ze het verplichte aantal uren waarin ze het geloof verspreiden, hebben gehaald. Sommigen reizen bijvoorbeeld heel erg ver om zo de tijd te rekken.' De Jehova's zijn wereldwijd met acht miljoen mensen, maar dat is te weinig: hun missie is pas volbracht als iedereen overtuigd is van hun geloof.