Spring naar de content

Waarom Mark Rutte beter wel naar Brussel had kunnen gaan

Dus toch. Premier Mark Rutte is gepolst voor een topbaan in Brussel. Rutte heeft echter nee gezegd, want hij zou zijn kabinet niet in de steek willen laten. Een slechtere reden om in Nederland te blijven bestaat niet, want er is geen enkele garantie dat het kabinet nog lang overeind blijft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Twee weken geleden zei vicepremier Lodewijk Asscher naar aanleiding van speculaties in een Italiaanse krant nog dat het ‘onzin’ was dat Rutte naar Brussel zou gaan. Maar Rutte kwam toch echt in beeld als de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Rutte zou dan de opvolger worden van de Belgische ex-premier Herman Van Rompuy.

Volgens De Telegraaf wilde met name de Duitse bondskanselier Angela Merkel onze eigen premier in Brussel hebben. Maar Rutte zelf wil niet, zo schrijft de krant ook. Waarom Rutte niet zijn koffers pakt en naar Brussel afreist? “Hij wil van zijn tweede kabinet een succes maken. Als hij nu zou overstappen, zou dat kabinet waarschijnlijk vallen,” aldus kabinetsbronnen tegen de krant.

Enorm obstakel
Dat laatste is ongetwijfeld waar, maar Rutte heeft wel erg veel vertrouwen in zijn kabinet. Sowieso zit een ongeluk in een klein hoekje en kan een kabinet over de meest onbenullige dingen struikelen, maar er staat Rutte een enorm obstakel te wachten: de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. Die pakken naar verwachting heel slecht uit voor met name coalitiepartner PvdA.

Dat heeft twee gevolgen. De druk om partijleider Diederik Samsom te vervangen door iemand anders wordt dan erg groot. Hij heeft dan drie verkiezingen op rij verloren. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het kabinet, waarvan Samsom een van de architecten is. Het tweede probleem is dat het kabinet een zwakkere positie krijgt in de Eerste Kamer, waardoor oppositiepartijen óf meer eisen gaan stellen óf nieuwe verkiezingen afdwingen. In beide gevallen heeft het kabinet een probleem.

Rutte had dus beter ja kunnen zeggen tegen die topbaan in Brussel.