Spring naar de content

23 (+1) vaststellingen na een wonderbaarlijk Oranje-WK

1. Jasper Cillesen is onmenselijk kalm. Wanneer hij zich snijdt, stroomt er antivries uit de wond. Hoe groter de druk, hoe rustiger hij lijkt te worden. Enig gebrek aan lengte en natuurtalent wordt ruimschoots gecompenseerd door een fenomenale onverschilligheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

2. Bert Maalderink piekt naar de grote toernooien. Door het seizoen heen praat hij schaatsers en andere halvegaren naar de mond, tijdens kampioenschappen is hij vilein en kritisch, als de oom die op verjaardagen altijd uitlegt wat er precies aan schort in de politiek, de economie en bij Sterren Springen.

3. Thiago Silva: 40 miljoen euro. David Luiz: 50 miljoen euro. Stefan de Vrij: onbetaalbaar.

4. Johan Derksen raakte zo in de war van de zegereeks van het Nederlands Elftal dat hij vermoedde dat de fout in z’n eigen programma zat. Dat was niet zo: de fout lag bij zijn inschattingsvermogen. We geven hem nog vijf jaar om daar achter te komen.

5. Memphis Depay speelde als Eljero Elia in z’n beste dagen. Hij heeft ook evenveel tattoos en net zo’n fijne verhouding met de media.

6. Het doelpunt van Robin van Persie tegen Spanje zal worden gecanoniseerd in de Nederlandse geschiedenis. Omdat daar slechts één doelpunt in mag, is het jammerdebammer voor Marco van Basten en z’n lucky shot tegen de Russen.

7. Ron Vlaar was als het kapsel van Tom Egbers: altijd al onverwoestbaar en hij groeide naarmate het toernooi vorderde tot grote hoogten.

8. Nederland is niet ongeslagen naar huis gegaan. Er is verloren van Argentinie, daarom speelt men de finale namelijk niet.

9. Rinus Michels over de bijdrage van Terence Kongolo:

10. Trots is het nieuwe blij en Varkenoord het nieuwe La Masia.

11. Vlaar was goed, Robben was beter, maar Henry Schut was de beste.

12. Alleen al vanwege zijn pass op Robben tegen Spanje was het de moeite waard dat Wesley Sneijder zich een halfjaar lang heeft laten afbeulen door een kooivechtende kleerkast.

13. Van Persie en Van Hooijdonk hebben dringend behoefte aan een ontmoeting met echte boter.

14. ‘De wissel’ van Van Gaal was niets minder dan een opwindend kunstwerk, een beetje zoals ‘Het melkmeisje’ van Vermeer. Maar dan toch weer anders.

15. Er moeten meer huisdieren (tot kniehoogte) in Nederlandse sport- en praatprogramma’s.

16. Straks, als alles weer normaal is, zijn Blind en Martins Indi en Wijnaldum weer aardige clubspelers in de Eredivisie. Het zal wennen worden.

17. Voor het eerst negentig minuten naar een wedstrijd gekeken waarin Jordy Clasie meespeelde. Ik zag passes die volkomen waterpas waren en twee ogen in een achterhoofd. Nu nog vijftien centimeter erbij en hup, naar Bayern München.

18. Nederland was beter dan Spanje, Costa Rica en Brazilië en gelijkwaardig aan Australië, Chili, Mexico en Argentinië. Best behoorlijk.

19. (Overigens was het spel van Nederland ongeveer driekwart van de tijd niet om aan te zien. Mensen die dat opmerken, zijn niet zuur, maar eerlijk. Mensen die alleen maar feest willen, kunnen zich in het najaar weer vervoegen in het Thialfstadion).

20. Nederland heeft veel WK-pools volkomen om zeep geholpen. Dank daarvoor.

21. Arjen Robben was nooit beter dan tijdens dit toernooi en zal ook nooit meer beter worden. Ik weet dat het slecht gaat in de kunstensector, maar voor dat soort dribbels moet een mens toch subsidies kunnen aanvragen.

22. Mensen die grappen dat Michel Vorm dit toernooi de nul heeft gehouden, mogen niet meer meedoen. (Maar ze hebben natuurlijk wel gelijk).

23. Louis van Gaal bleek dit toernooi een rare snuiter, een opgewonden man, een journalistenhater en een briljante coach. Dat hadden we twintig jaar geleden ook al geconstateerd.

+1: het was lang niet altijd goed, maar toch nog vele malen beter en spannender en langer en hoopgevender en vrolijker dan iedereen had verwacht. Fijn hoor, toernooivoetbal.