Spring naar de content

Weekoverzicht 28: Merkel en (de borsten van) Rihanna vieren feest, gruwelen in Irak en de Gazastrook

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Duitsland versloeg Argentinië gisteren met 0-1, en dat mag iedereen weten. BILD, Die Welt, Die ZeitSüddeutsche Geitung – een voor een koppen ze vol trots over de vierde wereldtitel die de Duitsers hiermee hebben behaald. 1954, 1974, 1990 en 2014, Deutschland Weltmeister.

 

 

Bron:
Bron.

Als bondskanselier Merkel lachend in een kleedkamer vol zweterige mannen staat, weet je dat er reden is tot feest. En als Rihanna tijdens diezelfde wedstrijd haar beha aan de wereld laat zien, dan weet je dat helemaal zeker. (En dat ze alweer even droog stond wat media-aandacht betreft.)

Argentijnse media en twitteraccounts oogden vannacht minder feestelijk. Verdriet, schrijft een. Ze vielen als helden, de ander. De grootste vernedering was echter voor Lionel Messi.

 

De situatie tussen Israël en Palestina wordt steeds meer precair. Vorige week las u over drie vermoorde Israëlische tieners, en de vergeldingsactie van Israël die dat tot gevolg had. Deze week las en zag u hoe dat geweld aanhield en toenam.

Israël bombardeerde de Gazastrook, zijnde een offensief tegen Hamas. Hamas schoot terug, op Jerusalem en Tel Aviv. Aanvallen verplaatsen zich van de lucht naar de grond. Inmiddels zijn vele honderden gestorven.

Maar goed, de deelnemers van de Israëlische Big Brother werd niks verteld. Staat in de reglementen van het programma. Deze week belandde een fragment op het internet waarin de onwetende kandidaten zichzelf in veiligheid brachten toen de sirenes afgingen. Was het een test van de producers om het format fris te houden, of was er meer aan de hand?

De programmamakers grepen de gruwelen overigens aan voor een knap stukje marketing. Op de website: “De volledige reactie van de bewoners, en vooral die van Einav Bublil, een inwoner van Ashkelon (waar Palestijnse raketten terecht kwamen – red.), ziet u morgen.”

Honderden Sjiieten  hebben zich aangesloten bij de strijd tegen Soennieten.
Honderden Sjiieten sloten zich aan bij de strijd tegen Soennieten.

De berichtgeving van de ene oorlog overstemde de berichtgeving over de andere. In dit geval de oorlog in Irak. Het noordoosten begint daar steeds meer eigenschappen te vertonen van een autonome regio, door guerila-achtig optreden van de soennitisch-jihadistische ISIS.

Terwijl de regering maar krampachtig optreedt, vindt gruwel (massaslachting) na gruwel (schietpartij) plaats. En ondertussen bereiden Koerden zich voor op een referendum over mogelijke onafhankelijkheid. Wordt vervolgd.