Spring naar de content

Wetenschappers: slechte economie kan mensen racistischer maken

Henk en Ingrid hebben het niet zo op ‘de buitenlanders’, dat is bekend. Maar waardoor komt dat? Wat beïnvloedt of je discriminerend wordt (bent?) of niet? Onderzoekers van de New York University hebben een poging gedaan om tot een deel van het antwoord op die vraag te komen en kwamen tot de ontdekking dat mensen bij slechte economische omstandigheden de wereld anders bezien dan in betere economische tijden. Leest u even mee in de abstract van het artikel dat in PNAS verscheen:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

When the economy declines, racial minorities are hit the hardest. Although existing explanations for this effect focus on institutional causes, recent psychological findings suggest that scarcity may also alter perceptions of race in ways that exacerbate discrimination. We tested the hypothesis that economic resource scarcity causes decision makers to perceive African Americans as “Blacker” and that this visual distortion elicits disparities in the allocation of resources.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En verder:

Our research reveals that perceived scarcity influences people’s visual representations of race in a way that may promote discrimination.

In tijden van financiele tegenspoed verandert de perceptie van ras en kleur, concluderen de onderzoekers, en dit zou gevolgen kunnen hebben in de verdeling van de schaarse economische middelen die er zijn (te weten: de eigen groep voortrekken). Dat economische schaarste van invloed is op hoe mensen buiten de eigen sociale groep worden behandeld is al eerder aangetoond, maar dit werd veelal toegeschreven aan institutionele ongelijkheid binnen organisaties. Dit onderzoek zou bewijzen dat het op zijn minst ook met individuele vooroordelen jegens raciale minderheden te maken heeft.

Of de toegenomen mate waarin Zwarte Piet als een racistisch fenomeen wordt gezien ook samenhangt met de zware economische tijden zal uit vervolgonderzoek moeten blijken.

Onderwerpen